Criminelen produceren kentekenplaten

Tests met chip in kentekenplaat

13 juni 2015 12:52 Aangepast: 13 juni 2015 13:21
Beeld © ANP

Een chip in je kentekenplaat die communiceert met antennes van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) als je onderweg bent: waarschijnlijk wordt het binnenkort werkelijkheid.

De kentekenchips worden op dit moment getest op het terrein van Defensie bij Oirschot. Als over een jaar blijkt dat de resultaten van de tests goed zijn, wordt de chip landelijk ingevoerd. Dat meldt de NOS

Er wordt getest met de chips, omdat in Nederland naar schatting zo'n 40.000 valse kentekenplaten in omloop zijn. Bij een serie inbraken werden zeker 30.000 blanco kentekens gestolen en twee persen om ze te bedrukken. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek in januari dat toenmalig minister Ivo Opstelten op de hoogte was van het probleem, maar er niets aan deed. Nu wordt er dus toch actie ondernomen.

ZIE OOK: Criminelen produceren kentekenplaten

Criminelen zoeken auto's van hetzelfde type en dezelfde kleur als die zijzelf gebruiken. Ze nemen daarvan het kenteken over en feitelijk ook de identiteit van de eigenaar van het voertuig. Zo maken ze zichzelf onvindbaar.

De automobilist van wie het kenteken is gekloond is de dupe. Slachtoffers krijgen boetes voor snelheidsovertredingen, parkeerboetes en worden verdacht van tanken zonder te betalen. 

Chip en antenne
In de kentekenplaten die nu getest worden zit een chip met een antenne. De chip communiceert met zogenoemde 'readers' die boven de wegen komen. Die zijn weer verbonden met computers bij het RDW, waar gecheckt wordt of een kentekenplaat 'echt' is.

Eigenaren van tankstations kunnen ook een reader aanschaffen. Dan kunnen ze instellen dat de pomp pas wordt vrijgegeven als zeker is dat het kenteken klopt.
     
Niet volgbaar
Privacy-voorvechters maken zich zorgen, met name omdat door dit systeem te achterhalen valt waar een bepaalde auto allemaal geweest is. Maar volgens de ontwikkelaars van het systeem hoeven mensen niet bang te zijn voor privacyschending.

De chip zendt namelijk constant wisselende codes uit, die alleen de reader kan identificeren. Maar uiteindelijk zou het systeem wel ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden, vrezen privacy-organisaties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore