Nederland

Hekkensluiter Bo (10) is een echte winnaar

13 juni 2015 21:21 Aangepast: 14 juni 2015 08:13
Bo loopt het laatste stuk van de triatlon Beeld © Reinout van Roekel

Ze kwam als allerlaatste over de finish van een triatlon in Ouderkerk aan de Amstel, maar Bo kreeg het hardste applaus. En terecht, want wat het meisje (10) heeft gepresteerd, is een klein wonder.

Nog geen drie jaar geleden werd Bo in de Verenigde Staten behandeld voor de ernstige spierziekte Artrogrypose. De Amerikaanse artsen hoopten dat ze ooit binnenshuis een paar stapjes zou kunnen zetten.

Maar Bo uit Broek in Waterland is een doorzetter, zegt haar vader Remco tegen RTL Nieuws. "Ze geeft nooit op." En zo kon het dat ze vandaag de Spierathlon uitliep. 

Helemaal zelf
Deelnemers moesten 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en vijf kilometer lopen. Bij die eerste twee onderdelen werd Bo geholpen door familieleden, maar het hardlopen deed ze helemaal zelf. "Het was wel zwaar", geeft ze toe, "maar ik kreeg heel veel aanmoedigingen."

Thumbnail

Bo liep de triatlon met een soort spalken, waardoor haar benen gestrekt zijn. Haar vader Remco probeerde op dezelfde manier mee te lopen. "Maar dat hou je niet vol joh. Het is echt heel lastig." Bo deed het gewoon. Ze eindigde als laatste, maar dat maakt niets uit. Het is een topprestatie. Ze had jaren geleden niet gedacht dat ze dit zou kunnen. "Het is zo cool!", zegt ze. 

Echte topsporter
Het meisje zal maandag op haar school haar medaille aan iedereen laten zien. Daar wordt ook met haar meegeleefd. Bo heeft in alle klassen verteld over haar ziekte en ze hield een sponsoractie. Die bracht tot nu toe ruim 2000 euro op voor de stichting Spieren voor Spieren.

Een volgend doel heeft Bo nog niet. Eerst maar eens bijkomen. Maar ze weet wel dat ze er volgend jaar weer bij en ze wil het dan nog beter doen. "Bo is een echte topsporter", zegt haar trotse vader. 

RTL Nieuws
`