Missers rond zaak Bart van U.

OM stopt met invalkrachten na missers in zaak Bart van U.

26 juni 2015 10:21 Aangepast: 26 juni 2015 10:33
Herman Bolhaar Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie gaat waarschijnlijk geen gebruik meer maken van invalkrachten bij zittingen. Dat is het gevolg van het vernietigende rapport over de gang van zaken rond Bart van U., die wordt verdacht van de moord op D66-politica Els Borst en zijn zus.

Dat zegt een woordvoerder van justitie tegen NRC naar aanleiding van het rapport van de commissie-Hoekstra. Het OM maakt momenteel gebruik van zeven invalkrachten.

De advocaat-generaal die in 2012 over de vervolging van Bart van U. moest beslissen was ook een oproepkracht, een zogenoemde honorair AG. Zij kwam soms maar een keer per maand op het parket, bleek gisteren uit het rapport van de commissie-Hoekstra.

ZIE OOK: Conclusies moord Els Borst 'onthutsend'

De advocaat-generaal verzuimde onder meer om Van U. achter slot en grendel te zetten en was voor de politie nauwelijks bereikbaar. Het college van procureurs-generaal gaat nu 'zorgvuldig' bekijken of men nog gebruik gaat maken van haar diensten. Ook wordt dus gekeken of het überhaupt nog wel handig is om van dergelijke invalkrachten gebruik te maken.

De woordvoerder zegt tegen NRC dat de leiding van het OM hoge eisen stelt aan de 'professionele verantwoordelijkheid' van de advocaat-generaals. "Het is maar zeer de vraag of deze kwaliteitseisen verenigbaar zijn met advocaten-generaal die op incidentele basis inzetbaar zijn."

ZIE OOK: Alle instanties faalden in zaak rond verdachte moord Els Borst

De baas van het OM, Herman Bolhaar, blijft wel aan. Hij zegt "verder te willen werken aan het verbeteren van de kwaliteit van zijn organisatie".

Bekijk de persconferentie van Bolhaar over het rapport:

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`