Ga naar de inhoud
Declaraties bestuurders universiteiten

Top Universiteit Utrecht knoeit met dienstauto

Beeld © RTL Nieuws

De voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, Marjan Oudeman, betaalt een deel van haar salaris over 2014 terug aan de universiteit. Ze doet dat na vragen van RTL Nieuws over privéritten die ze maakt met de universitaire dienstauto.

Oudeman gebruikt de universitaire dienstauto met chauffeur voor ritten naar onder meer ABN Amro in Amsterdam en Ten Cate in Almelo. Ze is commissaris bij die bedrijven. Omdat de Belastingdienst deze ritten ziet als privéritten, zou Oudeman daar bijtelling over moeten betalen.

ZIE OOK: Overtreedt Universiteit Utrecht de Balkenendenorm?

Dat had ze tot nu toe nog niet gedaan. Nadat RTL Nieuws hierover vragen had gesteld aan de universiteit, heeft Oudeman een deel van haar salaris teruggestort. Om welk bedrag het gaat, wil de universiteit niet bekendmaken. Ook zegt de universiteit niet wat de precieze reden is van de terugstorting.

Ook de andere twee leden van het College van Bestuur, Bert van der Zwaan en Anton Pijpers, gebruiken de dienstauto voor privéritten. De drie bestuursleden bekleden samen 30 nevenfuncties, waarvan enkelen in het buitenland. In totaal kost het gebruik van de auto's de universiteit 450.000 euro voor twee jaar.

ZIE OOK: Opvallendste declaraties universiteiten: van dure auto tot designstoel

Volgens een woordvoerder moeten de drie voor de meeste van hun bijbanen in Utrecht zijn, of ze liggen langs de route tussen hun woning en de universiteit. Daardoor zou het extra aantal kilometers beperkt zijn.

Uit een inventarisatie van RTL Nieuws blijkt deze bewering voor een groot aantal bijbanen niet te kloppen. De universiteit houdt het aantal ritten niet bij en zegt niet te weten om hoeveel kilometers het gaat.

Toezichthouder verantwoordelijk
De Raad van Toezicht van de UU is verantwoordelijk voor de beloning en het vervoer van de Raad van Bestuur. Toezichthouder Elmo Meijer zegt de details niet te kennen, maar geeft toe dat het een 'omissie' betreft. "De totale schuld hiervoor ligt bij mij."

Op de vraag hoe de fout is ontstaan: "Ik kom uit het bedrijfsleven, daar heb je zulke regels omtrent dienstauto's niet." Meijer benadrukt dat hij wil dat de kwestie de universiteiten Oudeman niet beschadigt. "Ik ben hiervoor verantwoordelijk."