Declaraties bestuurders universiteiten

CDA en SP verbaasd over privéritten universiteitsbestuur

29 juni 2015 12:32 Aangepast: 29 juni 2015 12:49
Beeld © ANP

CDA-Kamerlid Michel Rog is verbaasd over het nieuws dat het bestuur van de Universiteit Utrecht de dienstauto's gebruikt voor nevenfuncties. "Het lijkt erop dat de WNT-norm overtreden is", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Rog gaat Kamervragen stellen aan minister Bussemaker van Onderwijs over de kwestie. "Hoe kan het dat geld dat bedoeld is voor onderwijs wordt gebruikt voor privé-ritten naar functies, waar deze bestuurders soms ook nog voor worden betaald?" Ook Jasper van Dijk van de SP gaat vragen stellen aan Bussemaker.

ZIE OOK: Top Universiteit Utrecht knoeit met dienstauto

Voorzitter Oudeman van het college van bestuur van de universiteit verdient 228.000 euro per jaar. Dat is net iets minder dan de volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) is toegestaan. Eventueel privégebruik van een dienstauto zou daarbij moeten worden opgeteld. Rog wil weten hoe dat zit.

Ook verbaast het Kamerlid zich erover hoe het kan dat mevrouw Oudeman überhaupt zoveel nevenfuncties heeft. "Iemand die 228.000 euro per jaar verdient, heeft kennelijk een hele zware baan. Hoe kan het dan dat zij daar ook nog elf zware nevenfuncties bij heeft?"

De Universiteit Utrecht verschaft geen inzicht in de rittenstaten en wil niet zeggen welk bedrag wordt terugbetaald, en wat daar precies de reden voor is. Ook daar gaat Rog vragen over stellen. "Ik wil het naadje van de kous weten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore