Ga naar de inhoud
Declaraties bestuurders universiteiten

Bussemaker onderzoekt declaraties Universiteit Utrecht

Archieffoto. Beeld © ANP

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat bij de Universiteit Utrecht navragen hoe het zit met het gebruik van de dienstauto door leden van het college van bestuur. Dat zegt zij in reactie op het bericht van RTL Nieuws over geknoei met het privégebruikt van de auto's.

"We kennen hier de details nog niet van, maar helder is dat publieke middelen niet voor privédoelen gebruikt mogen worden", laat Bussemaker via een woordvoerder weten. Zij wil het gesprek aangaan met de universiteiten om tot een heldere manier van declareren te komen.

ZIE OOK: Top Universiteit Utrecht knoeit met dienstauto

"En we zullen bezien of er nadere maatregelen nodig zijn om het toezicht op de naleving of de regels zelf aan te scherpen. We zullen bij de Universiteit Utrecht navraag doen over de specifieke declaraties en teruggestort salaris door de bestuurders."

'Absurd'
Veel Kamerleden reageren geschrokken op het nieuws. Nadat CDA en SP al aankondigden met Kamervragen te komen, laat ook Kamerlid Pieter Duisenberg van de VVD RTL Nieuws weten wat hij van de plannen vindt. "Dit is absurd. Ik heb vorig jaar al om opheldering naar de declaraties van onderwijsbestuurders van de Universiteit Utrecht gevraagd en de minister antwoordde toen dat de bestuurders 'volgens de regels declareerden'". 

"Bestuurders moeten zich gaan realiseren dat het hier om publieksgeld gaat. Daar moet sober en verantwoordelijk mee worden om gegaan. Dat besef is er blijkbaar niet. Bovendien blijkt dat er niet gedeclareerd wordt volgens de eigen richtlijnen en dat declaraties niet volgens de regels worden opgeschreven in het jaarverslag van de instelling", aldus Duisenberg. Eerder kondigde hij al aan een breed onderzoek te willen naar declaratiegedrag in de publieke sector.