Nederland

Koninklijke familie op pad in Tilburg: 'Prinsessen geven volop handen'

27 april 2017 11:38 Aangepast: 27 april 2017 11:42
De jarige koning met zijn gezin. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander is met zijn familie aangekomen in Tilburg voor de viering van Koningsdag. Het gezelschap arriveerde even na 11.00 uur met de koninklijke treinwagon op het station.

Daar werden ze opgewacht door burgemeester Peter Noordanus en commissaris van de Koning van Noord-Brabant Wim van de Donk. Het is voor het eerst sinds 1999 dat de trein weer op de nationale feestdag wordt ingezet. Destijds gebruikte koningin Beatrix de trein bij haar bezoek aan Houten.

Guus, Gers en Roy Donders

De koningin en de prinsessen kregen bij aankomst een bijzonder boeket overhandigd van de duurzame spijkerstof 013denim. Voor Amalia, Alexia en Ariane was er een armbandje van hetzelfde materiaal.

 

Het gezelschap maakt een tour van zo'n twee uur door de stad aan de hand van dertien 'werelden' die een beeld geven van de stad. Het is een verwijzing naar het netnummer van de stad. Het feest eindigt op het Piusplein met 'Het Groots Slotevent', waar onder anderen Guus Meeuwis, Gers Pardoel, Kenny B en Roy Donders optreden.

Burgemeester Noordanus liet vooraf weten dat hij rekent op zo'n 70.000 bezoekers die de 50ste verjaardag van de koning mee komen vieren.

Koning Willem II

Tilburg is qua inwonertal de zesde stad van Nederland. Een industriestad, met name bekend van de textiel. Maar het is ook een studentenstad en een plek waar de bevolking houdt van het Bourgondische goede leven, zegt de gemeente zelf.

En het is een stad waar koning Willem II een bijzonder band mee had. Hij verbleef er graag en zou er zelfs overlijden in 1849. "Hier adem ik vrij, hier voel ik mij gelukkig", zou de voorvader van Willem-Alexander hebben gezegd over de stad.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore