Nederland

Poetin tegen Rutte: tribunaal MH17 contraproductief

16 juli 2015 12:41 Aangepast: 16 juli 2015 14:00
President Poetin en premier Rutte. Archieffoto. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte heeft vanmorgen met de Russische president Vladimir Poetin gebeld over de oprichting van een VN-tribunaal om de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 te berechten. Poetin zei het tribunaal voorbarig en contraproductief te vinden.

Dat zegt het Kremlin over de inhoud van het telefoongesprek. Poetin zei tegen Rutte dat voordat een beslissing kan worden genomen 'over het straffen van schuldigen van deze misdaad', eerst gedegen en objectief onderzoek nodig is dat 'een onafhankelijk en onpartijdig karakter heeft'.

ZIE OOK: Nederland wil VN-tribunaal voor berechting daders MH17

Ook heeft Poetin het ontoelaatbaar genoemd dat er naar de media wordt gelekt over het onderzoek. De berichtgeving zou daardoor bovendien partijdig zijn, of 'openlijk gepolitiseerd', zoals het Kremlin het noemt.

Rusland heeft al eerder verschillende keren laten blijken niets te voelen voor een dergelijk tribunaal. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei recent dat een tribunaal voor Moskou 'onacceptabel' is.

ZIE OOK: Herdenking MH17 beveiligd door pro-Russische rebellen

Rutte heeft deze dagen meer contact met buitenlandse leiders om steun te zoeken voor de oprichting van het tribunaal, aldus de RVD. Het is morgen precies een jaar geleden dat het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Daarbij kwamen 298 mensen om onder wie 196 Nederlanders.
 

Silene verloor haar zoon Bryce (23) en zijn vriendin Daisy (20) bij de ramp met vlucht MH17. Ze hield een jaar lang een dagboek bij. Bekijk hier haar aangrijpende verhaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore