Nederland

Nieuw proces in de maak tegen Staatsloterij: 'We willen kijken wat haalbaar is'

29 april 2017 12:40 Aangepast: 07 maart 2018 08:19
(Archieffoto) Beeld © ANP

Het bedrijf Litigation Investments start een nieuwe procedure tegen de Staatsloterij. De stichting wil via de rechter nieuwe schadevergoedingen loskrijgen voor (ex-)deelnemers die tussen 2000 en 2008 loten kochten. Voor eind mei moet de dagvaarding er liggen.

Dat zegt Bart Maussen, woordvoerder van Litigation Investments, tegen RTL Nieuws. De stichting is momenteel met 8 mensen in gesprek, maar ziet ruimte voor meer. "Tussen 2000 en 2008 hebben immers miljoenen mensen meegespeeld met de Staatsloterij."

De Staatsloterij werd in 2015 door de Hoge Raad veroordeeld wegens misleiding. Tussen 2000 en 2008 liet de kansspelorganisatie ook niet-verkochte loten meegaan in de trekking van de prijzen. De winkansen waren daardoor lager dan de deelnemers werd voorgespiegeld.

Duizenden euro's

Over de hoogte van de schadevergoeding die de loterij aan (ex-)deelnemers zou moeten betalen, werd door de Hoge Raad geen uitspraak gedaan. Onterecht, vindt Litigation Investments. De honderden euro's die deelnemers uitgaven aan loten, wil de stichting nu terug zien te krijgen.

"Het gaat in de meeste gevallen om een veelvoud van de 40 euro die de Staatloterij deelnemers nu aanbiedt", zegt Maussen. Het lijkt hem 'wel zo sjiek' als de loterij ook die bedragen vergoedt.

Na jaren gesteggel met andere claimclubs, waaronder Loterijverlies BV van Ferdy Roet, schreef de Staatsloterij onlangs een gratis trekking uit voor de bedrogen deelnemers. Ook krijgt iedere deelnemer die zich bij een claimclub heeft aangesloten 40 euro.

Overnemen

Roet is intussen naarstig op zoek naar een investeerder om zijn claimstichting over te nemen. De kas zou leeg raken en de rechter zette een streep door de beslaglegging op de miljoenen van de Staatsloterij.

Een van de partijen die is geraadpleegd om Loterijverlies te nemen, is Litigation Investments, al wordt dat door Roet ontkend. "Het klopt dat er gesprekken zijn geweest. De bijeenkomst die we samen wilden organiseren, is alleen tot twee keer toe afgezegd door de heer Roet. Vandaar dat we hebben besloten onze eigen koers te varen", aldus Maussen.

Lees ook: Extra trekking Staatsloterij: dit zijn de kleine lettertjes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore