Nederland

Snelle e-bikes verplicht op de rijbaan: 'Hier komen ongelukken van'

29 april 2017 18:16 Aangepast: 11 augustus 2017 07:01
Archieffoto. Beeld © RTL Nieuws

Binnenkort is het verplicht voor duizenden Nederlanders met een snelle elektrische fiets: de rijbaan delen met automobilisten. "Levensgevaarlijk", zegt voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee.

"Hier komen echt ongelukken van." Met zo'n snelle e-bike, een speed-pedelec, kun je een snelheid halen van 45 kilometer per uur. Ideaal voor woon-werkverkeer dus. Maar die fietsen zijn te snel voor op het fietspad. En dus gelden er nu nieuwe regels: voortaan krijgen ze een geel plaatje. Dat betekent: helm op en tussen de auto's op de rijbaan. 

En dat is behoorlijk wennen. Sterker nog, het zorgt ook voor irritatie, ontdekte RTL Nieuws-verslaggever Eelco Hiltermann: 

 

Automobilisten zijn op veel plekken helemaal niet gewend aan fietsers op de weg. En dat leidt tot gevaarlijke situaties. 

Volgens Koos Spee moet minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) dit niet willen. "We moeten kijken hoe we elkaar, ook deze snelle fietsers, meer ruimte kunnen gunnen op het fietspad."

In de gaten

Het ministerie van Infrastructuur laat weten de nieuwe situatie in de gaten te houden. Maar als de regels nu blijven zoals ze zijn, moeten vanaf 1 juli alle fietsers op een speed-pedelec, net als bromfietsers, de weg op. Mét een kentekenplaatje.

Dit zijn de nieuwe regels

Sinds 1 januari worden speed-pedelecs gezien als bromfietsen. Voor de speed-pedelec rijders gelden dan dezelfde regels als bromfietsbestuurders. Ze mogen buiten de bebouwde kom max 45 km/u en binnen de bebouwde kom op het bromfietspad max 30 km/u. Is er geen bromfietspad, dan rijden speed-pedelecs op de rijbaan.

Binnen een half jaar (1 juli) moeten alle speed-pedelecs een bromfietskenteken hebben (geel kentekenplaatje). De RDW geeft de nieuwe kentekens uit. Voor de eigenaren van de speed-pedelecs is dit kosteloos.

Helm op

Zodra ze gekentekend zijn als bromfiets, kunnen de bestuurders kiezen voor bromfietshelmen of helmen die voldoen aan de nieuwe helmnorm speciaal ontwikkeld voor speed-pedelecs. De laatste komt waarschijnlijk binnenkort op de markt.

Bron: Rijksoverheid.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`