Zaak-Romano van der Dussen

Brit 'bekent': Nederlander zit al 11,5 jaar onschuldig vast in Spanje

11 mei 2015 08:34 Aangepast: 25 juli 2015 21:14
Romano van der Dussen

De Nederlander Romano van der Dussen zit al 11,5 jaar onschuldig in een Spaanse gevangenis vanwege de verkrachting van drie vrouwen in 2003. Uit DNA-onderzoek zou al eerder zijn gebleken dat een Brit zich aan de vrouwen heeft vergrepen. De Brit zou nu hebben bekend.

De Spaanse politie zou al sinds 2007 weten dat Van der Dussen ten onrechte vastzit, schrijft de Spaanse krant El País. De Brit heeft bekend dat hij zich aan de vrouwen heeft vergrepen en de Spaanse justitie zijn medewerking toegezegd.

ZIE OOK: 'Nederlander 11 jaar onterecht in Spaanse cel om verkrachting'

Van der Dussen werd tot 15,5 jaar cel veroordeeld en zit nog altijd vast in de gevangenis van Palma de Mallorca. Dat is de zevende gevangenis waarin hij sinds zijn aanhouding  heeft gezeten. De zaak van de Nederlander ligt nu bij het Spaanse hooggerechtshof.

Blij, maar terughoudend
De vader van Romano, Rob van der Dussen, is blij met de verklaring van de Brit, maar nog zeer terughoudend. Dat zegt zijn advocaat Joe de Goeij. "Dit biedt zeker kansen, maar hij is pas echt blij als er groen licht komt en Romano daadwerkelijk vrij is."

De Spaanse rechter moet eerst nog beslissen of het eerder gevonden DNA belastend genoeg is om een nieuw proces te beginnen. "Hopelijk is binnen vier jaar bekend of dat gaat gebeuren. Daarbij helpt dit nieuwe feit wel, maar de Spaanse wet is helaas niet gelijk aan de Nederlandse."

RTL Nieuws / ANP