Nederland

Oesters Oosterschelde bedreigd: 'Mogelijk mijn laatste jaar als kweker'

27 juli 2015 15:45 Aangepast: 06 september 2015 17:11
Beeld © RTL Nieuws

"Als het doorgaat zoals nu, dan is het einde verhaal. Dan is 2015 mijn laatste jaar." Oestervisser Aad Cornelisse uit Yerseke ging als 18-jarige voor het eerst met zijn vader mee de Oosterschelde op. In de 30 jaar daarna kocht hij een boot en begon hij zijn eigen bedrijf. Maar nu luidt hij samen met collega's de noodklok.

"Oesters in de Oosterschelde zijn al enkele jaren het slachtoffer van een herpesvirus, maar daar kwamen we nog wel over heen". Het grote probleem nu is een klein slakje: de zogenaamde Oesterboorder. "Die boort met zuur een gaatje in de schelp en daar gaat de oester aan dood", vertelt Cornelisse.

ZIE OOK: Oesters in Waddenzee besmet met herpesvirus

De slak richt zich met name op de jonge oesters. Omdat een oester tussen de drie en zeven jaar nodig heeft om volwassen te worden, worden de problemen nu pas zichtbaar. "Kleine oestertjes hebben we helemaal niet meer. Ongeveer 90 procent van het nieuwe broed is dood, door de Oesterboorder. De komende jaren zullen er nauwelijks nog oesters uit de Oosterschelde komen."

Geen winst
"De gehele sector in Zeeland moet zo'n 30 a 40 miljoen oesters oogsten, willen de bedrijven winst kunnen maken. Het is moeilijk inschatten, maar 2015 gaat denk ik zo'n 10 miljoen stuks opleveren." En dat is veel te weinig, zegt Cornelisse.

Thumbnail

Om toch rond te kunnen komen klust Cornelisse nog een beetje bij, bij een mosselkweker. "Ik zie het al jaren aankomen. Het is heel vervelend, maar ik kan er niets aan doen. Het is de natuur, die kan ik niet beïnvloeden. Ik ben geen akkerbouwer."

Natuurgebied
Cornelisse ziet nauwelijks oplossingen voor de oestercrisis. Op andere gronden vissen, of andere technieken gebruiken, dat mag niet, omdat grote delen van de Oosterschelde natuurgebied zijn. "Ik zou wel op de Franse manier willen kweken, net iets los van de bodem. Dan zouden we veel minder last hebben van de Oesterboorder. Maar dat mag niet zomaar, daar zijn hele procedures voor nodig."

Thumbnail

Afgelopen week kregen de Zeeuwse oesterkwekers bezoek van het Ministerie van Economische Zaken. Ze willen graag minder beperkingen krijgen bij het kweken van de oesters. "We willen al deze publiciteit helemaal niet", zegt Cornelisse. "Het is allemaal negatieve reclame voor de Zeeuwse oester, maar we kunnen niet anders."

Op het moment ziet Cornelisse het allemaal donker in. Wat hij gaat doen als zijn bedrijf het niet redt? "Dat zou heel erg zijn, maar dan moet ik ook gewoon verder, net als andere mensen die hun baan kwijtraken."

RTL Nieuws / Tim Senden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`