Nederland

Jezelf doodverklaren en 4 andere gevallen van verzekeringsfraude

30 juli 2015 12:31 Aangepast: 30 juli 2015 14:30
Archieffoto Beeld © ANP

Met de aanpak van fraude heeft de verzekeringsbranche vorig jaar 99 miljoen euro bespaard. Achter de cijfers gaan vaak opmerkelijke verhalen schuil. Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars zet vijf voorbeelden op een rij.

1. Niet dood
Een Nederlandse vrouw van Iraanse komaf zou bij een ongeval in Iran zijn overleden. Er werd daarom 70.000 euro uitgekeerd. Maar de vrouw bleek nog in leven: ze liet zich althans persoonlijk uitschrijven uit het GBA-register bij de gemeentebalie. En kort daarna bestelde ze ook nog nieuwe contactlenzen. Wat bleek: mevrouw wilde emigreren naar Iran en dacht op deze manier een leuk zakcentje mee te nemen.

2. "Ingebroken"
Een meneer zei dat hij het slachtoffer was van een inbraak, en daarbij zouden een televisie, camera en allerlei andere nieuwe apparatuur ontvreemd zijn. Hij gaf een verkoopadres op, maar navraag leerde dat dit bedrijf die spullen helemaal niet verkocht. En uit nader onderzoek bleek dat het ingeslagen glas vóór de deur lag en niet erachter. Dat is bizar als het raam van buitenaf wordt ingeslagen. Je voelt 'm al aankomen: de man had de inbraak in scène gezet.

3. Kachelpijp
Ook de man die beweerde dat zijn tapijt naar de filistijnen was gegaan door een gevalletje stormschade, had even wat beter over zijn case moeten nadenken. Hij zei namelijk dat de harde wind een steekvlam had veroorzaakt in zijn gaskachel, waardoor het tapijt werd geruïneerd. Maar wat bleek: zijn flat had helemaal geen kachelpijp op het dak staan.

4. "Tas gestolen"
Eentje in de categorie stommiteiten: een mevrouw die op vakantie was geweest naar Australië beweerde dat haar dure Gucci-tas was ontvreemd 'down under'. Ze diende een claim in van 7.000 euro en stuurde een foto van de 'gestolen' tas. Maar wat bleek: die foto was gemaakt bij thuiskomst op Schiphol. De tas was dus in elk geval niet gestolen tijdens de vakantie.

5. Gaatjes boren
Ten slotte was er de malafide ruitenhersteller. Die boorde in parkeergarages gaatjes in autoruiten, wachtte vervolgens de eigenaar op en bood aan om de schade ter plekke te herstellen. Verzekeraars hebben inmiddels maatregelen getroffen, waardoor aan dit bedrijf niets meer wordt vergoed

Wie frauderen er zoal? 

Bij 75 procent gaat het om gelegenheidsfraudeurs. Er is ingebroken en je hoogt het schadebedrag iets op. Of iemand rijdt een deuk in je auto, maar er zaten al een paar krassen op en je laat die ook vergoeden. Het zijn mensen die niet bewust van plan zijn om te frauderen, maar het toch doen als de gelegenheid zich voordoet.

In de overige 25 procent gaat het om professionele bendes die bijvoorbeeld fraude plegen met kentekens of levensverzekeringen. Dat gaat een stapje verder. Het zijn er veel minder, maar ze zijn wel goed voor veel fraude.

Het meest (40 procent) wordt er gefraudeerd met motorrijtuigen, gevolgd door fraude met bedrijfs- en aansprakelijkheidsverzekeringen (30 procent), fraude met de opstal en inboedel (15 procent), gesjoemel met reisverzekeringen (5 procent) en dan is er nog de categorie 'van alles en nog wat' (10 procent).

De boetes kunnen fors zijn. Zo kreeg een directeur van een bedrijf dat fraude pleegde met ziekteverzuim van niet-bestaande werknemers 18 maanden cel en een boete van een half miljoen. Behalve een boete worden fraudeurs ook op een zwarte lijst gezet, zodat ze sneller tegen de lamp lopen als ze opnieuw in de fout gaan.

En ook al is het verleidelijk om toch even die oude kras te laten vergoeden, uiteindelijk schiet je jezelf in de voet: minder fraude leidt namelijk tot een lagere premie.

ZIE OOK: Inbrekers breken in voor seks

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore