Nederland

Knallen in Zeeland door F-16's die passagiersvliegtuig onderscheppen

08 augustus 2017 02:21 Aangepast: 13 november 2017 06:46
F-16 in actie (archief) Beeld © ANP

Tientallen mensen in Zeeland hebben gisteravond 112 gebeld omdat ze luide knallen hadden gehoord. Vliegbasis Volkel meldde even later dat het geluid werd veroorzaakt door straaljagers die door de geluidsbarrière waren gegaan.

Dat gebeurde rond 22.15 uur 's avonds boven de provincie, meldt Omroep Zeeland. De F-16's waren vanaf Volkel opgestegen omdat de communicatie van een passagiersvliegtuig was weggevallen. Uiteindelijk bleek er niets aan de hand en zijn zowel de straaljagers als het passagiersvliegtuig veilig geland. 

Volgens Omroep Zeeland kwamen de 112-meldingen over de knallen onder meer vanuit Terneuzen en Vlissingen. Mensen zouden hebben verteld dat ramen begonnen te trillen door de knallen.

Quick Reaction Alert

Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16's paraat voor zogenoemde Quick Reaction Alerts (QRA). Bij het wegvallen van de communicatie of bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16's binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen.

De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Dit militair verkeers- en gevechtsleidingcentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16´s en begeleidt ze naar hun doel.