Ga naar de inhoud
Nederland

Terugblik: dit gebeurde in Alphen aan den Rijn

Beeld © ANP

Twee bouwkranen en een brugdeel bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn omgevallen op huizen waar mensen wonen. De ravage is enorm.

ZIE OOK:

23:37 uur: We sluiten dit liveblog. Volg onze story Kraanongeluk Alphen aan den Rijn voor de laatste updates.

23:11 uur: Ook de brandweer stopt met het zoeken naar slachtoffers. De hulpverleners gaan er op basis van getuigenverklaringen voorlopig van uit dat er geen mensen meer onder het puin liggen. Morgen wordt gekeken hoe het puin wordt opgeruimd.

 

22:50 uur: Verslaggever Jaap van Deurzen is op de plek van het ongeluk. Volgens hem is het zoekteam met honden net gestopt met zoeken, maar gaat de brandweer nog wel door. 

"Rond 21:00 uur was het nog even spannend, want een van de honden sloeg aan, maar een andere niet. Daarom is dat stuk puin helemaal doorzocht, maar er is blijkbaar niets gevonden."

22:10 uur: Volgens het Openbaar Ministerie zijn op dit moment drie mensen als verdachte aangemerkt. "Zij kwamen vanmiddag zelf bij de politie om hun verhaal te doen. We hebben ze als verdachte aangemerkt, omdat ze dan een bepaalde status hebben. Ze hoeven dan niet verplicht te antwoorden en ze hebben recht op een advocaat."

22:05 uur: Op een persconferentie zegt burgemeester Spies: "Er wordt nog met man en macht gezocht naar eventuele gewonden en slachtoffers. Daarover weten we tot nu toe niets. De situatie is nog niet stabiel, er is op plaatsen nog instortingsgevaar." 

Volgens de burgemeester is op dit moment tot op huisnummerniveau duidelijk wie naar huis kan. Bewoners op de Hoofdstraat en Bloemenstraat kunnen nog niet naar huis. Bewoners van de rest van de huizen wel. Voor bewoners die niet bij familie terechtkunnen is er een noodopvang ingericht. 

Het OM is een onderzoek begonnen naar het ongeval, samen met de inspectie SZW. "Mogelijk is er een overtreding van de arbeidsomstandighedenwet", zegt Kitty Nooy van het OM. "Het is nog te vroeg om te weten wat de oorzaak is, maar mogelijk is er sprake van lichamelijk letsel door schuld."

21:52 uur: De bewoners van zo'n 50 woningen kunnen de komende nacht niet naar huis. Dat zegt de Veiligheidsregio. De gemeente regelt opvang.

21:38 uur:

21:32 uur: Zo'n 60 mensen zijn naar De Goede Herderkerk in Alphen aan den Rijn gekomen. In die kerk is een tijdelijke opvanglocatie ingericht voor slachtoffers van het ongeluk met de Julianabrug. In de kerk is ook Slachtofferhulp aanwezig. De gemeente denkt dat veel mensen naar de kerk zijn gekomen 'voor een praatje en een arm om de schouder'. Een deel van de mensen in de kerk is door het ongeluk tijdelijk dakloos geraakt.

21:02 uur: De medewerkers van het bouwbedrijf van wie de omgevallen kranen zijn, zijn zover bekend ongedeerd gebleven.

20:49 uur: Speurhonden hebben een groot deel van de getroffen huizen en winkels in Alphen aan den Rijn doorzocht, maar geen overlevenden gevonden. Dat betekent nog niet dat er niemand onder het puin ligt: de honden slaan alleen aan als ze levende mensen vinden. 

20:30 uur:

 

20.24 uur: Hulpdiensten hebben één man levend onder het puin vandaan gehaald. De man heeft last van zijn heup, hoe het verder met hem gaat, is onbekend. De hond die vast kwam te zitten, heeft het niet overleefd.

20.07 uur: Een woordvoerder van Bouwbedrijf Mourik, dat verantwoordelijk is voor de bouw van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn, spreekt van een zwarte dag. "We zijn bijzonder ontdaan."

20.03 uur: Een politiehelikopter maakte deze foto van de plek van het ongeluk:

 

19.55 uur: Het Rode Kruis heeft vlak bij de plaats van het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn een tent opgezet voor de eerste opvang van slachtoffers. Het is nog niet bekend of daar al slachtoffers naartoe zijn gebracht.

19.50 uur: Volgens een expert op het gebied van zwaar transport ging het bouwbedrijf dat aan het werk was bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn 'amateuristisch' te werk. "Wat er fout ging, is dat de kranen te snel draaiden, waardoor het ponton scheef ging hangen. Op dat moment hadden ze onmiddellijk moeten stoppen."

19.22 uur: Uit de persconferentie: "Twee pontons met in de takels een brugdeel zijn gekapseisd op een aantal woningen. Dat zijn de feiten. De slachtoffers staan voorop. Het instortingsgevaar en ook de stabiliteit van de kranen worden onderzocht. We gaan kort na dit moment zoeken naar de slachtoffers in de huizen. We weten op dit moment niet hoeveel en of er slachtoffers zijn."

Burgemeester Liesbeth Spies breekt haar vakantie af en komt vanavond nog terug naar Alphen aan den Rijn. 

19.11 uur: Een van de locoburgemeesters van Alphen aan den Rijn gaat naar de plek waar 's middags twee kranen en een brugdeel neerstortten. Het college van burgemeester en wethouders zegt 'diep geschokt' te zijn.

19.09 uur: Een beveiligingscamera heeft de verwoesting van de bar David's Palace in Alphen vastgelegd. Te zien is hoe een medewerker net op tijd wegspringt. Bekijk hier de beelden.

18.55 uur: Er is een noodverordening van kracht in Alphen aan den Rijn: 

18.54 uur: Bouwbedrijf Mourik dat verantwoordelijk is voor de bouw van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn is 'enorm geschrokken'. Een woordvoerder van het familiebedrijf spreekt van een zwarte dag. "We zijn bijzonder ontdaan.''

"Onze aandacht gaat nu uit naar de mogelijke slachtoffers, waar we nog geen gegevens over hebben. We weten niet wat er gebeurd is, het onderzoek is in handen van de Arbeidsinspectie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid."

18.45 uur: Het LUMC heeft het rampenopvangplan afgeschaald

18.41 uur: Om 19:15 uur is een persconferentie over het kraanongeluk in Alphen. De persconferentie is te volgen via rtlnieuws.nl

18.40 uur: De kranen worden tijdelijk gestut door de brandweer. 

18.28 uur: Team USAR (Urban Search And Rescue) is onderweg:

18.06 uur: Het rampenopvangplan van het Leids Universitair Medisch Centrum is in werking gesteld. Een woordvoerster van het ziekenhuis heeft gezegd dat vijf teams, bestaande uit een anesthesist, een chirurg en een verpleegkundige klaar staan. Even na 18.00 uur waren er nog geen slachtoffers aangevoerd vanuit Alphen.

17.59 uur: Op deze foto is goed te zien hoe een van de kranen op een woning is gevallen.

Thumbnail

17.55 uur: Volgens de lokale omroep Studio Alphen ligt er nog zeker één iemand levend onder het puin. De brandweer zou contact hebben met het slachtoffer.

17.53 uur: Het Rode Kruis zet naar aanleiding van het kraanongeval 'Ik ben veilig' in. Betrokkenen kunnen hier aangeven dat ze veilig zijn.

17.45 uur: Er is sprake van een onstabiele situatie. Er kan niet gezocht worden in de twee huizen waar de kranen op zijn gevallen. Dat meldt de brandweer. Er zouden zeker 7 tot mogelijk 20 gewonden zijn.

17.34 uur: Een drone heeft de ravage van bovenaf gefilmd. Op de beelden is goed te zien hoe de constructie op meerdere huizen terecht is gekomen. Bekijk ze hier: 

17.29 uur: Er zijn schokkende beelden van de ravage verschenen op sociale media: 

17.25 uur: Verslaggever Sander Paulus is ter plaatse. "Ik sta op het kruispunt waar de twee kranen zijn gevallen. De kranen hebben huizen en winkels verpletterd. Een enorme ravage. Er zijn hier veel hulpverleners, heel veel hulpverleners."  

17.18 uur: De gemeente Alphen aan den Rijn doet een dringend verzoek om de locatie niet op te zoeken 'opdat de hulpdiensten goed hun werk kunnen verrichten'. 

17.14 uur: De renovatie van de Koningin Julianabrug zou eind deze maand worden voltooid. De brug ging in april dicht voor een grondige opknapbeurt die vandaag op dramatische wijze mis ging.

17.08 uur: Het USAR-team is onderweg. Dat is een dienst die bij aardbevingen en grote rampen met speurhonden naar overlevenden zoekt.

17.06 uur: Ooggetuige tegen RTL Nieuws: "Ik heb het zien gebeuren, ik zie de kranen nog omvallen in slowmotion. Daar moeten doden zijn gevallen, dat kan niet anders." Lees meer:

17.01 uur: Er zijn nu ook beelden van het omvallen vanuit een woonwijk: 

 

16.59 uur: De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is ter plaatse voor verkennend onderzoek. 

16.51 uur: Er is opgeschaald naar Grip3. Dat betekent dat er sprake is van een ramp of dreigende ramp. De hulpdiensten zetten actiecentra op en het Gemeentelijk Rampenmanagementteam wordt bij elkaar geroepen. Ook worden de Commissaris van de Koningin van de provincie en de minister van Binnenlandse Zaken geïnformeerd.

16.47 uur: De eerste beelden van het hijskraanongeluk komen naar buiten. Let op: de beelden kunnen als schokkend ervaren worden. 

ZIE OOK: Schokkende beelden: bouwkranen storten neer op huizen

16.46 uur: De bouwkranen en het brugdeel zijn op twee huizen gevallen, zegt de brandweer tegen RTL Nieuws. 

16.45 uur: Dit filmpje is eerder vandaag gepubliceerd op YouTube: Nieuwe Julianabrug klaar voor plaatsing. 

 

16.42 uur: Op RTL Z is een extra live-uitzending over de omgevallen bouwkranen. 

16.37 uur: Lifeliner Nederland meldt via Twitter dat er twee traumahelikopters op de plek van het ongeluk zijn. 

16.35 uur: De kranen vielen om tijdens het hijsen van een brugdeel. Meer informatie is nog niet bekend.

16.33 uur: Een ooggetuige vertelt: "Ik heb het zien gebeuren, ik zie de kranen nog omvallen in slowmotion. Daar moeten doden zijn gevallen, dat kan niet anders."

16.27 uur: Er zijn zeker twintig mensen gewond geraakt. 

16.20 uur: Twee bouwkranen en een brugdeel in Alphen aan den Rijn zijn omgevallen. Ze stortten op huizen die bewoond zijn. De hulpdiensten zijn massaal opgeroepen.