Ga naar de inhoud
Kogels leger raken op

Legerchef Middendorp: 'We balanceren op het randje'

Beeld © ANP

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp luidt de noodklok over de situatie in het leger. "We zijn de laatste jaren flink uitgekleed. Versterking is dus keihard nodig."

Het aantal conflictgebieden rond Europa en dus het beroep op de krijgsmacht neemt toe. Middendorp zegt in de Defensiekrant dat 'de vraag het aanbod overtreft'. "En daarom moet moet ik regelmatig 'nee' verkopen of onze bijdrage beperken. We balanceren echt op het randje."

Volgens de hoogste militair van Nederland zit de krijgsmacht 'te krap in zijn jasje', gezien de verslechterende veiligheidssituatie in de wereld. "We zijn de laatste jaren flink uitgekleed. Versterking is dus keihard nodig."

Tekort aan munitie
Afgelopen weekend bleek na onderzoek van  RTL Nieuws nog dat soldaten 'pang pang' moeten roepen omdat er een tekort is aan munitie. Middendorp: "Het fundament moet worden verstevigd: bijvoorbeeld voorraden op peil brengen en de materiële inzetbaarheid opvoeren."

ZIE OOK: Kogeltekort: militairen roepen 'pang pang' bij oefeningen

Middendorp waarschuwt dat de druk op het personeel groot is. "De werklast is flink omhoog gegaan, er wordt een zware wissel getrokken op onze mensen. We werken er hard aan om daar de tekorten in zowel mensen als middelen weg te werken, maar dat kost tijd en geld."

Middendorp ziet verbeteringen: "We zijn nog niet uit het dal, maar volgens mij wel voorbij het dieptepunt. De grote reorganisaties zijn achter de rug. We hebben er de afgelopen jaren al wat geld bijgekregen om de ergste pijn te verzachten." Volgens Middendorp 'werkt de minister er hard aan om deze lijn door te trekken'.

Bron: RTL Nieuws