Nederland

'Biersoap in Groningen: supermarktpils verkocht als speciaalbier'

05 augustus 2015 12:22 Aangepast: 10 augustus 2015 22:29
Beeld © ANP

Een biertje van een huismerk van een supermarkt verkopen als speciaalbier. Volgens verschillende Groningse kroegeigenaren en bierhandelaren is 'Grunn bier' gewoon bier uit de supermarkt met een ander etiketje.

Een stagiair die in 2013 bij de Groningse stadsbrouwerij werkte vertelt tegen het Dagblad van het Noorden: "De flesjes bier uit de supermarkt worden in water te weken gelegd. De etiketten komen los en drijven in de tobbe. Daarna moeten de flesjes schoongeboend en opnieuw geëtiketteerd worden."

ZIE OOK: Streekbieren zijn booming

De brouwer zou het goedkope Pitt bier hebben verkocht als speciaalbier. Sommige inwoners van Groningen hebben volgens de krant bierflesjes bewaard die deze bewering ondersteunen. Op het eerste gezicht is er weinig te zien aan het bruine glas van het speciaalbier, maar onder een felle tl-lamp zijn - half verscholen onder het etiket van de Groningse Bierbrouwerij - de contouren van het logo van Pitt zichtbaar.

De eigenaar van drie drankwinkels in Groningen voegt daar nog eens aan toe dat hij in dozen met speciaalbier etiketten van Pitt heeft gevonden.

Brouwer ontkent
De brouwer van het Gronings bier ontkent in het Dagblad van het Noorden dat hij Pitt bier zou verkopen als speciaalbier. "Het is laster. Bierspeciaalzaken en cafés in Groningen proberen me zwart te maken. Ze hebben belangen bij andere brouwerijen in het Noorden."

Hij komt ook met een verklaring voor de verkeerde etiketten: "Naast Grunn verhandelden we Pitt bier. Hierdoor kwam het voor dat Pitt-etiketten in dozen Grunn terechtkwamen en dat een keer een Pitt flesje het etiket van Grunn heeft gekregen. We zijn in november met de verkoop van Pitt gestopt om zulke fouten uit te sluiten."

Volgens de brouwerij van Grunn-bier klopt het dus dat er fouten zijn gemaakt bij etikettering, maar is het absoluut onjuist dat ze geen eigen bier zouden hebben.

De verschillende bieren worden nu nog op eigen recept gebrouwen bij in Duitsland en Raalte. Grunn-bier is echter druk bezig om het brouwproces naar Groningen te halen.