Nederland

Nabestaanden willen meer aandacht voor onopgeloste moordzaken

07 augustus 2015 09:50 Aangepast: 07 augustus 2015 10:35

Een grote groep nabestaanden wil dat de politie serieuzer kijkt naar onopgeloste moordzaken. In een open brief vragen ze minister Van der Steur van Justitie om een onafhankelijke commissie op te richten die onopgeloste dossiers tegen het licht kan houden.

De nabestaanden, onder wie Bauke Vaatstra, vader van het omgebrachte meisje Marianne (16) uit Zwaagwesteinde, hebben in het verleden ervaren dat zij nauwelijks invloed konden uitoefenen op het rechercheonderzoek. "Als je verdachte bent, of veroordeeld bent, dan kun je naar een onafhankelijke commissie voor afgesloten strafzaken. Nabestaanden hebben zo'n loket niet", zegt advocaat Job Knoester, die de brief heeft samengesteld.

Niet onafhankelijk
"Als nabestaanden geluk hebben komt er een cold-caseteam, of een revisiekamer. Dat is in het leven geroepen door Justitie, bemand door mensen van het Openbaar Ministerie en andere deskundigen, maar welke personen in dat team zitten en wat ze precies doen, dat wordt nooit duidelijk." Nabestaanden vermoeden bovendien dat zo'n onderzoek niet onafhankelijk is. "Het probleem is dat de slager zijn eigen vlees keurt."

De nieuw op te richten commissie, die 'onafhankelijk en transparant' moet zijn, vergroot volgens de advocaat de acceptatie bij betrokkenen dat de politie alles heeft gedaan om de zaak op te lossen. "Nu wordt bemerkt dat die acceptatie veelal niet of in mindere mate aanwezig is, mede vanwege het gebrek aan inzichtelijkheid en begrijpelijkheid van bepaalde beslissingen en conclusies in het opsporingsonderzoek", staat er in de brief.

Volgens Knoester is slechts een eenvoudige wetsaanpassing nodig. "Als je ziet dat politiek de laatste jaren roept dat de positie van slachtoffers verbeterd moet worden, dan kunnen ze bijna niet anders."

Lees hier de open brief van advocaat Knoester

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`