Onderzoek MH17-vliegramp

MH17: Onderzoek naar gevonden 'BUK-onderdelen'

11 augustus 2015 13:46 Aangepast: 11 augustus 2015 14:06
Beeld © ANP

Het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17 onderzoekt 'zeven onderdelen' die mogelijk afkomstig zijn van een BUK-raketsysteem.

De onderdelen zijn veiliggesteld tijdens een bergingsmissie in Oost-Oekraïne, meldt het Openbaar Ministerie. Dat betekent dat ze al zeker maanden in Nederlands bezit zijn. Het bergingswerk werd eind april afgerond.

"Wellicht zijn ze afkomstig van een BUK grond-luchtraketsysteem", meldt het OM in een persverklaring.

Experts
De onderdelen zijn van belang voor het strafrechtelijk onderzoek: ze kunnen mogelijk meer informatie geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van MH17.  Daarom doet het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) verder onderzoek naar de herkomst van deze onderdelen. Daarvoor wordt internationaal de hulp van experts ingeroepen, van onder anderen forensisch onderzoekers en wapenexperts.

Het OM zegt overigens dat nog niet geconcludeerd kan worden dat er een verband is tussen de aangetroffen delen en de crash. Voor het OM is het scenario dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord is neergehaald met een BUK-raket wel het meest waarschijnlijk.

ZIE OOK: MH17-onderzoek: dit weten we van de BUK-raket

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore