Nederland

Wiljo helpt verwarde Nederlanders: sommigen terroriseren het hele vakantiepark

12 augustus 2015 17:00 Aangepast: 12 augustus 2015 21:44
Wiljo Meester helpt verwarde Nederlanders in het buitenland. Dat aantal groeit.

Vakantiegangers die denken dat ze zelf Michelangelo zijn, het verkeer in Rome gaan regelen of in hartje Jeruzalem mensen willen genezen. Het aantal verwarde Nederlanders in het buitenland stijgt, blijkt uit nieuwe cijfers. Wiljo Meester helpt ze.

Hij is net terug uit Ibiza. Om een woedende Nederlandse toerist op te halen. "Hij zette al een paar dagen het Spaanse eiland op stelten. Het hotel waarin hij zat, vond hij vreselijk. Hij terroriseerde het hele park", vertelt Wiljo Meester.

Wiljo is directeur van Health Care Special Services, een bedrijf dat in opdracht van verzekeraars en ambassades verwarde Nederlanders in het buitenland helpt. Wiljo werkt samen met 15 oproepkrachten en twee psychiaters. Zelf is hij gespecialiseerd in crisisinterventie. Hij doet het werk al 37 jaar.  65 landen heeft hij bezocht, honderden verwarde mensen ontmoet. "Nee, ik heb geen standaard kantoorbaan", zegt hij lachend.

"Nee, ik heb geen standaard kantoorbaan"

Verkeerd
Ambassades hebben steeds meer werk aan verwarde Nederlanders, blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ongeveer 60 keer per jaar hebben Nederlanders met psychiatrische problemen hulp nodig. Dat is twee keer zoveel als tien jaar geleden. 

Wiljo komt van alles tegen. "Jonge backpackers, dementerende echtparen, mannen, vrouwen, rijk en arm."

Voorbeelden
Wiljo kan wel urenlang vertellen over de avonturen die hij meemaakt. De namen van verwarde mensen noemt hij niet, in verband met de privacy. Een paar voorbeelden: 

Het Jeruzalem-syndroom: Man denkt dat hij Jezus is
"Het lijkt een grap, maar dat is het niet. Het bestaat echt en is beschreven in medische literatuur: het Jeruzalem-syndroom. Vakantiegangers die heilige plaatsen bezoeken, denken dat ze zelf Jezus of Maria zijn. Zo heb ik een man opgehaald in Jeruzalem die er van overtuigd was dat hij Jezus was. Hij begon wartaal uit te slaan en leefde in een religieuze waan. Ik heb hem uiteindelijk weer bij zinnen gebracht. Daarna zijn we samen terug naar huis gevlogen."

Florence: de stad waar relatief veel mensen doordraaien
 "In Florence raken relatief veel mensen verward. Florence is de stad van de schoonheid en dat kan niet iedereen zo goed aan. Sommige mensen worden zelf overvallen door schoonheid en perfectie. Zo heb ik een man ontmoet die dacht dat hij zelf Michelangelo was. De politie pikte hem van straat omdat hij totaal verward door Florence zwierf."

Demente vrouw
"Een al wat oudere man en vrouw waren op Zwitserland op vakantie. Ze reisden veel, maar in Zwitserland ging het mis met de vrouw. Haar dementie versnelde, ze liep weg bij haar man, begon te zwerven over straat. Ze was totaal verward. Haar man wist zich geen raad meer met haar."

Doorgedraaide verkeersregelaar
"De familie van een man die op bezoek was in Madrid  maakte zich al even zorgen. Toen de man op een druk kruispunt in hartje Madrid het verkeer stond te regelen, zijn wij ingeschakeld."

"Vakantiegangers die heilige plaatsen bezoeken, kunnen denken dat ze zelf Jezus of Maria zijn"

Zichzelf verliezen
Een kwart van de gevallen die Wiljo Meester helpt, zijn mensen die nooit eerder klachten hebben gehad. Waarom het op vakantie opeens zo verkeerd kan gaan? "Sluimerende psychologische processen kunnen tijdens het reizen verergeren. De impact van een vreemde cultuur en een andere omgeving worden vaak onderschat."

Het gaat volgens Wiljo vaker mis bij mensen die alleen reizen. Ze vereenzamen, krijgen heimwee, raken de controle kwijt en verliezen zichzelf volledig."

Kwetsbare mensen
Als Wiljo wordt ingeschakeld, beoordeelt hij eerst met zijn team de situatie. Op basis van de informatie die hij hoort, overweegt Wiljo of hij naar de persoon toe gaat.

"Eenmaal daar bekijk ik de situatie. Ik heb altijd een psychiater achter de hand waarmee ik kan overleggen. Soms is het nodig om de persoon in een buitenlands ziekenhuis op te nemen. Maar het kan ook zo zijn dat ik met de persoon direct naar huis moet. Ik vlieg dan altijd mee. Wij proberen het vooral voor de persoon zo goed mogelijk te regelen."

Onveilig?
Of hij zich weleens onveilig heeft gevoeld? "Het was een keer heel spannend aan boord. Een man moest in het vliegtuig gestabiliseerd worden. Ik heb hem toen snel medicatie moeten geven. Daar had ik niet veel langer mee moeten wachten. Het is goed afgelopen." 

 

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore