Nederland

Grote kans dat ook jouw kind afspreekt met 'Facebookvriend'

12 augustus 2015 15:37 Aangepast: 14 augustus 2015 08:59
Beeld © ANP

Een video waarin tieners met een vreemde afspreken die ze online leerden kennen, gaat viral. "Dat is wat pubers doen en het verbieden werkt averechts. Deze video is vreselijk vernederend", zegt opvoeddeskundige Justine Pardoen. Wat kun je als ouder wél doen?

Verbaast het je dat de meisjes uit de video afspreken met een vreemde?
"Nee, absoluut niet. Zelfs een groot deel van de meisjes die al een keer hebben afgesproken met zo'n neppe Facebookvriend en dus weten dat het gaat om een oudere man die seks wil, spreken toch voor een tweede keer met hem af. Dat blijkt uit onderzoek naar grooming."

ZIE OOK: Meisjes spreken af met vreemde via Facebook: dit gebeurt er

Waarom doen die meisjes dat?
"Als kinderen negen zijn, begint de puberteit al. En dat betekent dat ze onder invloed van hormonen seksuele gevoelens ontwikkelen. Dat onderschatten we. Dat wil niet zeggen dat ze op hun negende al seks willen hebben, maar wél dat ze erkend willen worden."

"Meisjes willen vanaf die leeftijd horen dat iemand ze mooi vindt, ze krijgen graag aandacht, dat voelt fijn. Dat is heel menselijk, ook voor volwassenen. Het kan zelfs al helpen als een vader tegen zijn dochter zegt dat ze mooi is. Dan hoeft ze dat minder van anderen te horen."

"In de video vertelt Coby Persin de meisjes dat hij vrienden zoekt, omdat hij net is verhuisd. Dit zijn lieve meiden die iemand een plezier willen doen. Iemand heeft hulp nodig, dan help je toch? Hij verleidt ze heel bewust."

Maar ze hebben toch geleerd dat je niet zomaar met een vreemde meegaat?
"Waarschijnlijk hebben die ouders gezegd: dit doe je niet. Of, zoals een vader roept: 'Je bent pas 12!' Maar dat werkt niet, want zo erken je niet dat ze nou eenmaal, ook als ze 12 zijn, al die verlangens ontwikkelen. Als je het verbiedt, praten ze er gewoon niet meer met jou over, maar doen ze het wel."

"Pubers zijn nieuwsgierig. Ze nemen risico's. En dat is maar goed ook, want dat is hoe je zelfstandig wordt. Die meisjes hebben zelf heus wel gedacht: moet ik dit wel doen? Maar die afweging hebben ze in hun eentje moeten maken."

Trappen ook Nederlandse meisjes hierin?
"De video gaat om Amerikaanse meisjes en daar is seks sowieso een taboe. Hier wordt openlijker over seks en verliefdheid gepraat en dat helpt zeker. Maar ouders die denken, mijn kind doet dit niet, kan ik direct uit hun droom helpen. De kans dat jouw kind hierop in gaat is heel groot. Ook jouw kind houdt van aandacht. En ook jouw kind neemt risico's. Je doet zo vaak iets in je leven wat net op het randje is. Dat hoort erbij."

Werkt het om kinderen daarmee te confronteren, zoals in de video?
"Nee, dit is vreselijk. Het maakt niet uit dat hun gezichten onherkenbaar zijn, iedereen uit hun omgeving herkent ze toch wel. Ze worden openbaar vernederd door hun ouders. Die zeggen hiermee: ik vertrouw je niet en daarom heb ik dit in scène gezet om je te testen. Ook geven ze aan dat de gevoelens van die meisjes slecht zijn. Ik geloof echt dat ze zich de rest van hun leven schuldig blijven voelen over hun seksuele gevoelens."

"Moet je je dan eens voorstellen wat er gebeurt als zo'n meisje de deur opendoet en er staan allemaal lichten en camera's en volwassenen die heel boos worden. En dat dan ook nog online te zetten is, dat is traumatiserend. Ik vind het kindermishandeling. Het doet mij denken aan dat 13-jarige meisje dat na een beschamende video van haar vader zelfmoord pleegde."

"ZIE OOK: Kind ontvoeren heel simpel: 'Wil je mijn puppy zien?'

Niet verbieden, niet confronteren, wat kunnen ouders wél doen? 
"Je kinderen willen zelf de wereld ontdekken, dus leer ze dat ze ook zelf hun eigen grenzen mogen bepalen. Ze moeten niet 'nee' zeggen omdat jij dat wil, maar omdat ze zelf 'nee' willen zeggen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met hele autoritaire ouders kwetsbaarder zijn voor misbruik."

"Ook helpt het als ze er met vrienden openlijk over kunnen praten. Als ze twijfels over mensen die ze online ontmoeten samen bespreken, maken ze ook samen de afweging of ze hem willen ontmoeten of niet."

"En geef aan: als je ooit in de verleiding komt, wat begrijpelijk is, vertel ons er dan over. Als je wil afspreken, zeg dan van tevoren waar je bent. Laat weten waar ik je eventueel kan ophalen. Of ga met een vriend of vriendin, zodat je niet in je eentje bent."

ZIE OOK: Zo voorkom je online misbruik bij je kind

Justine Pardoen is opvoeddeskundige en werkt voor Bureau Jeugd en Media

RTL Nieuws

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`