Nederland

Na 50 jaar terug naar de noordpool: 'Ik verheug me erop er weer te zijn'

12 augustus 2015 20:02 Aangepast: 18 augustus 2015 14:57
Beeld © RTL Nieuws

De grootste Nederlandse poolexpeditie ooit gaat volgende week naar de noordpool. BN'ers en onderzoekers gaan naar Spitsbergen. Onder hen is bioloog Ko de Korte, die in 1968 ook al eens op expeditie ging. "Het is uniek dat je 50 jaar later terug gaat."

De leden van de expeditie gaan naar het eiland Edgeøya, aan de oostkant van Spitsbergen. Ze gaan op zoek naar de gevolgen van menselijk handelen in één van de meest afgelegen wildernissen.

ZIE OOK Onderzoekers naar noordpool: 'Oppassen voor ijsberen'

In 1968 en was er ook een expeditie in het gebied. Ko de Korte verbleef toen meer dan een jaar in het gebied. "Het is uniek om 50 jaar later terug te zijn op de plek waar je onderzoek hebt gedaan. Ik ga nu hetzelfde onderzoek doen en de resultaten vergelijken."

Van de expeditie van 50 jaar geleden werd deze film gemaakt:

Hij is dan ook benieuwd hoe de plek waar ze 50 jaar geleden verbleven, er nu uitziet. "Ik verheug me om weer terug te gaan. We zijn op dit eiland begonnen met ijsberenonderzoek en in de jaren erna is het eiland nog vaker gebruikt voor Nederlands onderzoek."

In de winter was het afzien voor de leden van de expeditie. "Op z'n koudst werd het 's nachts 35 graden onder nul. We hebben ook een keer een orkaan meegemaakt, dat was wel gevaarlijk. Bij windkracht 12 moest je dan echt over de grond kruipen, anders waaide je weg."

Aandacht voor het gebied
Woensdag vliegen De Korte en de andere expeditiegangers naar Spitsbergen, ze blijven daar acht dagen en negen nachten. De Korte is blij met de aandacht die de expeditie krijgt. "Het is absoluut goed dat het onder de aandacht komt en dat mensen zich bewust worden van het poolgebied."

De groep gaat wel bewapend naar de noordpool, voor het geval ze ijsberen tegen het lijf lopen. "We gaan niet aan land als er een ijsbeer staat. We willen niet het risico lopen dat we hem overhoop moeten schieten, maar als we een ijsbeer tegenkomen zijn we voorbereid."

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore