Declaraties bestuurders universiteiten

Baas Universiteit Utrecht stort deel salaris terug

25 augustus 2015 17:59 Aangepast: 06 september 2015 17:12
Beeld © RTL Nieuws

De bestuursvoorzitter van de Universiteit van Utrecht, Marjan Oudeman, stort 16.000 euro van haar salaris terug. Dat doet ze na berichten van RTL Nieuws over haar privégebruik van de dienstauto met chauffeur.

Thumbnail

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) meldt Oudemans besluit in een brief aan de Tweede Kamer. Oudeman gebruikt de dienstauto voor privéritten naar commissariaten bij onder meer ABN Amro in Amsterdam en Ten Cate in Almelo. Oudeman heeft in totaal negen bijbanen.

Boven balkenendenorm
Een dienstauto die privé wordt gebruikt, telt mee in het salaris van een bestuurder. Oudeman verdiende al het toegestane maximum volgens de balkenendenorm. Door het privégebruik van de auto overschrijdt ze die norm en handelt in strijd met de wet, bevestigt een woordvoerder van Bussemaker nu. Dat is met het terugstorten ongedaan gemaakt.

Siebe Sietsma, researchverslaggever van RTL Nieuws, heeft zijn bedenkingen. "Oudeman stort over 2014 salaris terug. Gek genoeg blijft 2013 helemaal buiten beschouwing. Dat komt omdat het ministerie zelf geen onderzoek doet, maar afgaat op de informatie die de universiteit zelf heeft verstrekt. En de universiteit zegt dat in 2013 de auto niet privé is gebruikt. Maar een rittenadministratie is niet bijgehouden."

Daarover wil CDA-Kamerlid Michel Rog aanvullende vragen stellen. "Over 2013 is nog veel onduidelijk", laat hij weten. "Dat de rittenstaten ontbreken, zou in het bedrijfsleven aanleiding zijn voor sancties."

Achterstallige belasting
Eerder liet de universiteit al weten dat Oudeman na vragen van RTL Nieuws ook achterstallige belasting heeft betaald over de auto.

Vrijdag maakte ABN Amro bekend dat Oudeman voortijdig terugtreedt als commissaris. Haar zittingstermijn liep tot 2018. Volgens de bank houdt haar besluit verband met ‘haar (neven)-functies en het daaraan verbonden tijdsbeslag’. Oudeman was als commissaris onder meer verantwoordelijk voor het omstreden voorstel om de lonen van de raad van bestuur te verhogen.

Meer op rtlnieuws.nl: Top universiteit Utrecht knoeit met dienstauto

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore