Nederland

In ondertrouw gaan hoeft niet meer

26 augustus 2015 15:18 Aangepast: 26 augustus 2015 16:32
Beeld © ANP

Stellen die gaan trouwen, hoeven vanaf komende dinsdag (1 september) niet meer naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan.

De stellen kunnen via internet aan hun gemeente laten weten dat ze gaan trouwen. Ook wie een geregistreerd partnerschap aangaat, kan dat gewoon via internet laten weten. Dat moet nog wel - net als met de ondertrouw - minstens twee weken voor het officiële huwelijk/ partnerschap gebeuren.

In de tijd tussen dat moment en het huwelijk kunnen de persoonsgegevens van het toekomstige echtpaar worden gecontroleerd. Ook vervalt de 'toestemming' om te trouwen net als nu na een jaar. De elektronische aangifte is gratis.

Vroeger belangrijk
Ondertrouw had vroeger een grote betekenis: het was het begin van de bruidsdagen, het moment wanaf wanneer gasten hun cadeaus aan het bruidspaar konden sturen en de dag van ondertrouw was het feest waarbij bezoek bitterkoekjes kreeg. Die symboliseerden het zoet en bitter van het huwelijk.

Ook werden voorgenomen huwelijken tot eind jaren 80 na de ondertrouw aangeplakt bij het gemeentehuis, zodat iedereen wist dat het paar ging trouwen en daar ook bezwaar tegen kon aantekenen. Maar al die formaliteiten en feestelijkheden zijn door de jaren heen verdwenen, waardoor ondertrouw vooral nog een administratieve taak was.

Meer op rtlnieuws.nl: Crisis voorbij; trouwen mag weer wat kosten

 

`