We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 oktober 2017 03:48

Appen achter stuur straks mogelijk 'roekeloos rijden'

Wie belt of appt achter het stuur kan daarvoor straks een gevangenisstraf krijgen. Volgens dagblad Trouw regelt de nieuwe verkeerswet dat telefoongebruik achter het stuur voortaan wordt gezien als roekeloos rijden, en daarvoor kan in bepaalde gevallen een celstraf worden gegeven.

Dat de nieuwe wet in de maak is, was al langer bekend. En deze zomer nog pleitte Veilig Verkeer Nederland ervoor om in die wet te regelen dat met name appen achter het stuur strenger wordt bestraft.

Volgens Trouw gaat dat nu gebeuren, maar het ministerie van Veiligheid en Justitie is daar geen sprake van. "Er wordt onderzoek gedaan óf roekeloosheid (waaronder gebruik van mobiel kan vallen) aangescherpt moet worden en zo ja op welke manier dat moet gebeuren", zegt een woordvoerder.  

Nu nog boete

Nu staat er op het gebruik van de telefoon achter het stuur nog slechts een boete van maximaal 230 euro. Dat komt omdat dat het nu nog niet als 'roekeloos rijden' worden aangemerkt, maar straks dus waarschijnlijk wel.

Zo jagen agenten op bellende bestuurders:

Kwart meer ongelukken

Gisteren werd nog eens duidelijk hoe gevaarlijk het gebruik van een telefoon achter het stuur is. Nadat het aantal ongelukken op de weg tientallen jaren op rij alleen maar was afgenomen, gebeurden er vanaf 2013 weer elk jaar meer ongelukken. In slechts vier jaar tijd steeg het aantal ongelukken op snelwegen met meer dan een kwart. Appen achter het stuur wordt gezien als de voornaamste oorzaak.  

Minister Blok van Justitie liet eerder al doorschemeren dat in de nieuwe wet veel van de maximumstraffen zullen verdubbelen.

Bekijk ook: Slingeren en te hard rijden door telefoon in auto:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Record: we reden vorig jaar met zijn allen 118,5 miljard kilometer

Topnieuws