We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 maart 2017 15:23

Aboutaleb roept Turken op tot kalmte

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb roept Turkse Nederlanders op rustig te blijven in de aanloop naar het Turkse referendum dat half april wordt gehouden. De politie haalde gisteravond grote posters van de Turkse president Erdogan uit de etalage van een winkel in Rotterdam-Zuid.

De affiches, in een winkel aan de Beijerlandselaan, werden verwijderd omdat de openbare orde mogelijk in het geding was. De posters dragen bij, zei Aboutaleb vandaag op RTV Rijnmond, aan 'voortdurende escalatie'.

Spanning op kookpunt

Vorige week bereikte de spanning in Rotterdam een voorlopig kookpunt na afgelaste bezoeken van twee Turkse ministers. Nadat minister Kaya van Familiezaken door de politie werd verwijderd bij het Turkse consulaat, braken rellen uit.

De ministers hadden in een toespraak willen pleiten voor een ja-stem in het Turkse referendum. Dat wordt op 16 april gehouden en ook veel Turkse Nederlanders mogen meestemmen. De burgemeester vindt dat iedereen zijn loyaliteit mag hebben, 'maar dingen doen die de openbare veiligheid in gevaar brengen, daar moet je van wegblijven'.

'Bij de les blijven'

"Ik zou het geweldig vinden als we echt weer de rede organiseren'', zei Aboutaleb tegen RTV Rijnmond. Het is volgens hem 'ook echt nodig dat iedereen bij de les blijft, want de stad is niet gebaat bij deze vorm van voortdurende escalatie'.

Dit wil Erdogan met het referendum bereiken:

Topnieuws