We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 mei 2017 04:28

Aantal internationale kinderontvoeringen neemt toe

Aantal internationale kinderontvoeringen neemt toe
De geruchtmakende ontvoering van peuter Insiya uit Amsterdam zorgde vorig jaar voor veel verontwaardiging. Insiya werd in opdracht van haar vader naar India ontvoerd.

Het afgelopen jaar zijn 251 ontvoerde kinderen gemeld bij het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO). Dat zijn er veertien meer dan het jaar ervoor. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die na een scheiding door een van de ouders mee naar het buitenland zijn genomen.

Of het aantal ontvoeringen daadwerkelijk is toegenomen, of dat het centrum meer meldingen kreeg omdat de naamsbekendheid toenam, is volgens directeur Coskun Çörüz niet met zekerheid te zeggen.

De kinderen die werden ontvoerd zijn meestal nog zeer jong. Meer dan de helft is onder de zes jaar oud, meldt Centrum IKO. Het jongste ontvoerde kind was slechts twee maanden oud. Vooral vrouwen maken zich schuldig aan kinderontvoeringen. In zeven van de tien gevallen is de dader een vrouw.

Top-5 landen waar kinderen naartoe werden ontvoerd:

1. Turkije
2. België
3. Duitsland
4. Polen
5. Verenigde Staten, Rusland en Spanje 

 

Taboesfeer

Volgens Centrum IKO is kinderontvoering een onderwerp dat in de taboesfeer zit. "De omgeving reageert vaak negatief als de buitenlandse partner na het stuklopen van de relatie met de kinderen vertrekt. 'We hadden je toch gewaarschuwd', wordt er dan gezegd. De andere ouder blijft achter met de schaamte."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws