Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

09 januari 2018 22:52

Aan de slag in zijn vaderland: Pete Hoekstra begint als ambassadeur VS

Hij blunderde in een interview, is tegen abortus en vóór de doodstraf – en begint nu officieel aan zijn nieuwe baan als Amerikaans ambassadeur in Nederland: Pete Hoekstra. Wat staat politiek Den Haag te wachten?

De Republikein Hoekstra is een geboren Groninger. Hij verhuisde als 3-jarige met zijn ouders naar de stad Holland in de Amerikaanse staat Michigan.

Opgegroeid in Holland

Hoekstra bleef wonen in de stad die ooit werd gesticht door Nederlandse calvinisten. Die geschiedenis is niet vergeten in Holland. Als het gezin Hoekstra last had van heimwee, kon er bijvoorbeeld een bezoekje gebracht worden aan het familieattractiepark Dutch Village. Bezoekers kunnen daar een ritje maken in een reuzenrad in de vorm van een windmolen, een klompendans bekijken en een blokje kaas eten. 

De stad kent een sterke christelijke traditie – ook een erfenis van de Nederlandse calvinisten. De ouders van Hoekstra vertelden er in 1996 over aan de VPRO. De vader van Hoekstra benadrukte toen ook het belang van het gezin in de samenleving. De traditionele familiewaarden kwamen steeds meer onder druk te staan, waarschuwde hij. "Dat breekt het land." 

Politieke carrière

Hoekstra was tijdens het bezoek van de VPRO bezig met een campagne voor de herverkiezing in het Huis van Afgevaardigden. Het lukte hem om zijn zetel te behouden; hij zat uiteindelijk tot 2011 in het Huis van Afgevaardigden. 

De Republikein staat bekend als conservatief. Hij is tegen abortus en het homohuwelijk en voor de doodstraf. Hoekstra is ook een groot aanhanger van de Donald Trump. Hoekstra leek in de race om de nieuwe directeur van de CIA te worden, maar afgelopen zomer maakte het Witte Huis zijn nieuwe baan bekend: ambassadeur in thuisland Nederland. 


Pete Hoekstra (midden) bij een ontmoeting met toenmalig premier Jan Peter Balkenende in 2009. (Foto EPA)

Blunder in interview

Het thuisland leerde Hoekstra eind vorige maand in één klap kennen toen het actualiteitenprogramma Nieuwsuur een surrealistisch interview met hem had. In dat interview confronteerde verslaggever Wouter Zwart de nieuwe ambassadeur met diens eerdere uitspraken over Nederland.

Hoekstra zei in 2015 dat er in Nederland 'no-go-gebieden' zijn en dat er auto's en politici in brand worden gestoken. Hoekstra ontkende dat hij dat had gezegd: volgens hem was het 'fake news'. Iets later zei hij weer dat hij die uitspraken nooit had ontkend en dat hij niet had gezegd dat het om fake news ging. 

Het interview zorgde wereldwijd voor verbijstering. Hoekstra bood vervolgens op Twitter zijn excuses aan. "Ik heb bepaalde opmerkingen gemaakt in 2015 en heb spijt van wat ik tijdens het Nieuwsuur-interview zei. Hierbij bied ik excuses aan." 

'Snel afgelopen met feitenvrije bangmakerij'

De eerste werkdag van Hoekstra begint met een bezoekje aan de koning. De nieuwe ambassadeur wordt daarvoor opgehaald met een 'galarijtuig', getrokken door twee paarden. Na het overhandigen van de geloofsbrieven, de officiële stukken waarin staat dat Hoekstra bevoegd is om te worden benoemd, kan hij aan de slag. 

Na afloop van de ontmoeting met de koning hield Hoekstra een persconferentie. Hij weigerde echter de vraag te beantwoorden die elke journalist op zijn lippen voelde branden: "Gelooft u echt dat in Nederland politici in brand zijn gestoken?"

Video: Zeer ongemakkelijke ontmoeting tussen ambassadeur en journalisten

Hoekstra weigerde op zijn eerste werkdag vragen van Nederlandse journalisten te beantwoorden.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil Hoekstra 'van harte welkom heten'. Sjoerdsma wil de ambassadeur 'kennis laten maken met de prachtige progressieve kant van Nederland'. "Ik nodig Pete Hoekstra graag een keer uit om samen een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld de Schilderswijk. Dan weet ik zeker dat het snel afgelopen zal zijn met de feitenvrije bangmakerij." 

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik: "Goed dat hij zich hier ter plekke kan oriënteren op wat er in Nederland echt speelt voordat hij opnieuw vergaande uitspraken doet."

'Belangrijk om tekst en uitleg te kunnen krijgen'

VVD-Kamerlid Han ten Broeke laat een 'educatief, opvoedkundig traject' voor de nieuwe ambassadeur graag over aan andere partijen. "Als ambassadeur treedt hij op als de vertegenwoordiger van zijn land, niet als politicus. Het is belangrijk om weer een Amerikaanse vertegenwoordiging in Nederland te hebben. De voorspelbaarheid van de Amerikanen is er onder Trump niet groter op geworden, dan is het belangrijk om tekst en uitleg te kunnen krijgen van één van zijn vertrouwelingen."

Premier Mark Rutte liet eerder weten dat hij uitziet naar de komst van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur. Hij wilde toen niet ingaan op het omstreden interview dat Hoekstra gaf. 

Wat doet een ambassadeur?

Nederland heeft twee jaar geen Amerikaanse ambassadeur gehad. Timothy M. Broas nam in januari 2016 ontslag omdat hij meer tijd wilde besteden aan zijn gezin in de Verenigde Staten. 

Is dat erg? Dat valt wel mee, zegt VS-deskundige Willem Post. "Omdat we zo'n goede relatie hebben met de VS, is het niet zo erg. Maar het is natuurlijk wel heel nuttig dat we nu wel weer een ambassadeur krijgen."

'Hartelijke en joviale man'

Hoekstra behartigt als ambassadeur de belangen van Amerika in Nederland. Het gaat dan vooral om een sterke samenwerking op het gebied van veiligheid en het bedrijfsleven. Post heeft Hoekstra een paar keer ontmoet en heeft hoge verwachtingen van de 'hartelijke en joviale man'. "Hij heeft heel lang in Washington gewerkt, hij kent er de weg. Weet wie wie is en heeft ook het oor van Trump."

Dat is lang niet altijd zo, benadrukt Post. "Veel ambassadeurs krijgen hun baan omdat ze ooit een geldschieter van de president waren. Hoekstra heeft zelf politieke ervaring."

'Liefde voor Nederland'

Hoekstra heeft ook 'echt liefde voor Nederland', zegt Post: "Hij heeft zich als politicus jarenlang ingezet voor een goede relatie met Nederland. En hij komt ook uit een gebied waar de Nederlandse tradities echt gekoesterd worden. Zijn liefde voor Nederland is niet ineens ontstaan nu." 

Dat Hoekstra anders denkt over bijvoorbeeld abortus en de doodstraf dan het Nederlandse kabinet, is geen probleem voor zijn functioneren als ambassadeur, vindt Post. "Hij komt hier om zijn land te vertegenwoordigen. Er zijn hier veel ambassadeurs uit landen waar nogal anders wordt gedacht. Ik vind het eerlijk gezegd wat overdreven dat er aanstoot aan genomen wordt."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws