Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 april 2017 11:52

7-jarige geroyeerd om wangedrag ouders: 'Schandalig dat mijn zoon de dupe wordt'

7-jarige geroyeerd om wangedrag ouders: 'Schandalig dat mijn zoon de dupe wordt'

"Voetbal is zijn lust en zijn leven. Schandalig dat mijn zoon hier de dupe van is geworden." Een 7-jarige jongen werd vanwege het wangedrag van zijn ouders door voetbalclub RBC geroyeerd. Zijn vader vindt dat onterecht. "Een kind mag niet op deze manier de dupe worden."

Het zag er allemaal zo rooskleurig uit voor het jongetje uit het Brabantse Oudenbosch. Het vrolijke jochie heeft één grote droom: topvoetballer worden. En hij was goed op weg. Het talent was vorig jaar gescout en mocht dit seizoen spelen bij de Voetbalacademie van de Regionale Jeugdopleiding RBC.

En dat ging heel erg goed. Tot deze week. 

Schandalig!

Na meerdere aanvaringen met  zijn ouders, besloot het bestuur van de club het jochie te royeren. Het gedrag van zijn ouders kan niet door de beugel, vindt het bestuur. "Onterecht", zegt vader Rudie tegen RTL Nieuws. "De club is de afspraken niet nagekomen. Mijn zoon wordt nu de dupe van een grote mond van zijn ouders die terecht boos zijn op de club. Omdat afspraken niet worden nageleefd. Schandalig dit."

Voetbal is erg belangrijk voor de jongen, vertelt zijn vader. Maar dit jaar kon het jongetje een paar weken niet voetballen vanwege een vervelende val. "In januari heeft hij een blessure opgelopen na een val van een duikplank. Hij had een ernstige bloeduitstorting in zijn hoofd. Hij kon acht weken niet voetballen. Het was heftig."

Frustrerend

Wat vader Rudie en moeder Katie steekt, is dat het bestuur van de voetbalclub nooit naar de situatie van de jongen heeft gevraagd. "Alleen zijn trainster heeft een keer gevraagd hoe het gaat, maar het bestuur toonde totaal geen interesse in onze zoon. Dat frustreerde ons nogal."

In de kantine kwam dat twee weken geleden tot een escalatie tussen zijn ouders en de trainster en teammanager: "We hebben toen onze stem wat verheven. We hebben niet geschreeuwd. We waren gefrustreerd dat er zo weinig interesse was in onze zoon."

De ouders werden na die woordenwisseling uitgenodigd voor een gesprek in de bestuurskamer. Er werd afgesproken dat ze even niet welkom waren op het complex en langs de lijn. Ook werd afgesproken dat de jongen meer dan 20 minuten kon gaan spelen, vertelt Rudie. "Maar we hoorden van andere ouders dat die afspraak niet werd nageleefd. De jongen kreeg minder speeltijd en zat steeds onterecht op de bank. Dat beviel ons niet en daarom zijn we toch weer langs de lijn gaan staan."

Rug geklopt

Toen een bestuurslid de ouders op het voetbalveld zag, ging het mis. Rudie werd op zijn rug getikt. "Het bestuurslid vroeg wat ik kwam doen. Jullie zouden hier niet meer komen", vertelt Rudie. "Katie is toen naar huis gegaan. Ik ben gebleven."

's Avonds tegen twaalven kwam een mailtje binnen: de club had besloten de jongen te royeren. Rudie en Katie geloofden hun ogen niet. 

Mist hij de club

Of hij de club mist? Aan de telefoon zegt de 7-jarige: "Ik mis de club niet, maar wel mijn vriendjes." Verder wil hij nog kwijt dat hij 'heel graag profvoetballer wil worden' en uitkijkt naar zijn nieuwe club.

Hij traint nu met zijn vader in de tuin. "Volgend seizoen gaat hij naar SC Gastel. Dat was sowieso al het plan. RBC vonden we al niets", zegt Rudie. 

'Past niet bij normen en waarden'

Een woordvoerder van de voetbalclub wil er het volgende over kwijt. Volgens hem hebben 'de ouders zich meerdere malen gedragen op een manier die niet past bij onze normen en waarden'.

Het gaat, zegt de woordvoerder, om 'asociale uitlatingen'. "Die dragen niet bij aan een positieve sfeer van de club, en de ouders houden zich niet aan de afspraken. Zo kunnen we niet doorgaan. Het is wel triest dat een kind hiervan de dupe is."

Meer op rtlnieuws.nl
RBC royeert 7-jarige vanwege wangedrag

Topnieuws