Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 juli 2017 11:13

500 euro voor kinderen die door Offerfeest klassenfoto misliepen

De twee zusjes in Den Haag die het maken van een klassenfoto op school hadden gemist vanwege de samenloop met het Offerfeest krijgen een schadevergoeding.

Dat oordeelt de kantonrechter in Den Haag in de rechtszaak die hun ouders hadden aangespannen tegen hun school, de Maria Montessorischool in Den Haag.

500 euro

De kinderen, twee zusjes, krijgen een schadevergoeding van 500 euro omdat hun school onderscheid heeft gemaakt tussen leerlingen en dat mag niet van de Algemene wet gelijke behandeling. De ouders hadden 10.000 euro geëist.

De zusjes hadden speciaal vrij gekregen voor het Offerfeest. "Weet u hoe het voelt als je dochtertje van vijf elke dag bij binnenkomst in de klas naar de foto kijkt en vraagt ‘mama, waarom sta ik hier niet op?’ Dat kun je niet aan een kind uitleggen", zou de moeder tijdens de zaak hebben gezegd.

Discriminatie

Haar advocaat Laura Zuydgeest noemde de kwestie, die al in 2015 gebeurde, een schoolvoorbeeld van discriminatie. Volgens haar omdat alleen moslims erdoor werden getroffen. De openbare school zei dat de drukke fotograaf niet op een andere dag kon komen.

De school probeerde islamitische kinderen wel tegemoet te komen door de klassenfoto in de ochtend te laten nemen. Zo konden zij de rest van de dag het offerfeest vieren. De twee dochters van de vrouw waren daar niet bij omdat zij in de moskee zaten voor het traditionele gebed.

'Heel blij'

Advocaat Zuydgeest laat weten dat de ouders tevreden te zijn met de 500 euro. "We zijn heel blij met de uitspraak", zegt ze tegen RTL Nieuws.

De school laat weten zich 'onvoldoende bewust' te zijn geweest 'dat de dag van de schoolfoto samenviel met het Offerfeest'. "Dat was een onhandige keuze waar de school toen al excuses voor heeft gemaakt. De school heeft toentertijd ook goede alternatieven aangeboden die, volgens de rechter, onvoldoende zijn aangetoond." De school zegt verder nog niet op de uitspraak te kunnen reageren.

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Dochters niet op schoolfoto: moeder eist 10.000 euro schadevergoeding

Topnieuws