Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

27 augustus 2016 18:36

40 procent van de bedden voor asielzoekers staat leeg

Veel bedden in de AZC's en noodopvangcentra in Nederland staan leeg. Die lege plekken kosten veel geld, maar ze kunnen wel van pas komen als de vluchtelingenstroom weer zou toenemen.

Toen de stroom vluchtelingen eind vorig jaar ineens toenam, moesten er snel opvangplekken uit de grond gestampt worden. Vorig jaar juli kwamen er 4789 nieuwe asielzoekers binnen, maar in juli van dit jaar was dat aantal gehalveerd naar 2260. En dus staan veel bedden leeg.

200.000 euro per dag

Op dit moment heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) plek voor 52.676 asielzoekers, maar er worden 32.905 mensen opgevangen. Dat betekent dat er 19.711 legen plekken zijn. 37,5 procent van de bedden staat dus leeg.

En dat kost tonnen per dag. Een bed in een azc kost ongeveer 12 euro per dag. De leegstand in de azc's kost per dag 237.252 euro.

Winterswijk wacht

In Winterswijk werd een vleugel van een zorgcentrum geschikt gemaakt voor de komst van 200 asielzoekers, maar ze wachten er nog steeds. "Het is wel een teleurstelling, ja", zegt een medewerker tegen RTL Nieuws.

En terwijl veel opvanglocaties leeg staan, wordt in Ede gewerkt aan een nieuw azc. Omwonenden begrijpen daar niets van.

'Zelfde probleem voorkomen'

Toch is het volgens socioloog Arjen Leerkes wel goed om plekken achter de hand te houden. "Je wilt niet weer in dezelfde situatie komen als vorig jaar", zegt hij. "Er is nu draagvlak bij omwonenden van azc's, daar moet je gebruik van maken. Dus niet alles sluiten en bij een volgende instroom weer beginnen met nieuwe locaties."

Leerkes zegt dat de opvanglocaties in de tussentijd wel een andere functie kunnen krijgen. "Denk bijvoorbeeld na over creatieve oplossingen. Kunnen er tijdelijk studenten wonen? Of is het geschikt voor tijdelijke woningverhuur."

Kwaliteit verbeteren

Het COA en het ministerie van Veiligheid en Justitie willen niet reageren op de leegstand. Het COA laat schriftelijk het volgende weten: "Nu de instroom is gestabiliseerd, hebben we de gelegenheid om de kwaliteit van de opvang te verbeteren. Dat betekent dat we het opvangaanbod zo veel mogelijk uit reguliere azc-plekken laten bestaan en het aantal noodopvangplekken beperken."

Op 8 september heeft het COA een overleg met alle betrokkenen. Dan wordt besloten hoe de leegstand wordt aangepakt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Wachten op 200 asielzoekers die niet komen: 'Wel een teleurstelling, ja'

Topnieuws