Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 april 2016 10:59

40-plussers zijn cholesterolbommen: 'Ze weten het wel, maar doen er niks aan'

Dagelijks sterven er 110 mensen aan hart- en vaatziekten. Maar wat doe je eraan als mensen zich bewust zijn van hun ongezonde levensstijl, maar geen actie ondernemen? "Minder roze koeken en kroketten eten, zo moeilijk is het niet."

Bijna de helft van de 40-plussers in Nederland kampt met een verhoogd cholesterolgehalte. Dat blijkt uit de enquête Grip op Cholesterol onder 5000 mensen die de Utrechtse cardioloog Janneke Wittekoek heeft uitgevoerd. "70 procent van hen is zich daar bewust van, want zij hebben het laten meten", zegt Wittekoek tegen RTL Nieuws. "Maar 1 op de 3 lukt het maar niet om daar wat aan te doen."

"Ik schrok van de resultaten uit de enquête", zegt Wittekoek. Ze ziet vaak genoeg mensen met dichtgeslibde bloedvaten in haar praktijk. "Dat is zo zonde, want er is eenvoudig wat aan te doen."

Stille ziekte
Het grote probleem is dat veel mensen het begrip cholesterol te abstract vinden. Wittekoek: "Mensen weten hoe zwaar ze zijn, mensen weten hoeveel sigaretten ze roken. Maar de cholesterolwaarde zegt mensen vaak niet veel. Daarnaast is het een probleem dat je niets voelt van een te hoog cholesterolgehalte. Het is een stille ziekte en als je pech hebt is de eerste uiting het acute hartinfarct."

De cardioloog zegt dat mensen ook niet weten wat het verschil is tussen goed en slecht cholesterol. "70 procent heeft gewoon behoefte aan meer informatie."

Meet vanaf jonge leeftijd
Volgens Wittekoek gaat het allemaal om bewustwording: je hoeft niet tot je veertigste te wachten met het meten van je cholesterol. "Als je je cholesterolgehalte al vanaf jonge leeftijd af en toe bij de huisarts laat controleren, helpt dat enorm. Je hoeft niet meteen in de stress te schieten als je waarde aan de hoge kant is. Maar als je je bewust bent van jouw cholesterolwaarde, ga je er vanzelf beter mee om."

En wat kun je doen als je met een verhoogde waarde te kampen hebt? "Geen roze koeken en kroketten eten, ga meer voor groente en fruit. En als je van vlees houdt, eet dan vaker mager vlees. Alles wat zwemt, vliegt en rent is mager vlees. Dus liever geen varkens of rundvlees. Vezelrijk eten is ook gezond. En let ook op bij volvette kaas."

Wittekoek wijst er wel op dat het heel persoonlijk is hoe je vetstofwisseling in elkaar zit. "Dat wordt genetisch bepaald. Pas wel op als je erfelijk belast bent met verhoogd cholesterol. Dan heb je 13 keer meer kans op een infarct."

Cholesterol testen, hoe werkt dat?

Door bloedonderzoek. Daarvoor kun je gewoon bij je huisarts terecht. Maar let wel, een hoge waarde kán een uitschieter zijn. Er zijn meerdere metingen nodig om een goed beeld te krijgen van het gehalte, omdat dat van nature schommelt. Op de site www.nationalecholesteroltest.nl kun je een risicotest doen. Als die test aantoont dat je een verhoogde kans hebt op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of nierschade, dan kom je in aanmerking voor een gratis cholesterolmeting bij een Service Apotheek in je buurt. Er wordt dan bloed geprikt. Als 't nodig is, kun je een vervolgafspraak maken voor verdere onderzoeken, maar daarvoor moet je wel betalen. 

Meer informatie over cholesterol op de site van het Voedingscentrum

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom moet ik mijn cholesterol laten testen?

 

Topnieuws