We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 februari 2017 18:52

30 maanden cel geëist voor financiering jihad

Een 29-jarige man uit Den Haag wordt ervan verdacht terrorisme te hebben gefinancierd met geld dat hij 'kreeg' van de Belastingdienst.

Hij zou bijna 17.000 euro hebben verstuurd naar zijn broer die op dat moment in Syrië actief was voor terreurorganisatie IS. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van dertig maanden geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Voorlopige belastingteruggave

De Hagenaar stond ook terecht voor valsheid in geschrifte. Een groot deel van het geld dat de verdachte aan zijn broer overboekte zou hij op frauduleuze wijze van de Belastingdienst hebben verkregen via een onjuiste voorlopige belastingteruggave. Daardoor kreeg hij ruim 10.000 euro gestort op zijn rekening. "De verdachte heeft op kwalijke en frauduleuze manier de Staat der Nederlanden ingezet om geld los te krijgen", stelde het OM.

De broer van de verdachte werd in 2015 bij verstek tot zes jaar cel veroordeeld voor het aansluiten bij en vechten voor IS. Dat gebeurde in het Haagse jihadproces Context. Sinds 1 september 2013 is het financieren van terrorisme als afzonderlijk misdrijf opgenomen in de wet. Dit is het eerste hoger beroep.

Topnieuws