Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 november 2017 13:10

30 jaar en tbs voor 'monster' Alex L. om doden vriendin en dochter

Alex L. is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn vriendin Manon Pieters (41) en het verkrachten en vermoorden van haar dochter Fleur (15).

Het Openbaar Ministerie eiste bij de behandeling van de beroepszaak in oktober levenslang. De rechtbank in Lelystad veroordeelde de 39-jarige L. in juli vorig jaar ook tot dertig jaar en tbs met dwangverpleging. L. vond die straf te hoog en ging in hoger beroep.

Lichamen in kruipruimte

L. heeft zijn daden bekend. Hij wurgde zijn vriendin in haar huis na een ruzie. Vervolgens verkrachtte en vermoordde hij haar dochter, die had gezien dat haar moeder werd gedood. L. verborg de lichamen in de kruipruimte van de woning in Lelystad.

Het hof vindt dat het verkrachten en doden van zijn stiefdochter volledig aan L. kan worden toegerekend en er sprake is van moord. Zij werd vastgebonden op een stoel en verkracht. L. beloofde haar niet te vermoorden, maar deed het na een uur alsnog. Bij het doden van zijn vriendin gaat het volgens de rechters om doodslag omdat L. meer vanuit een opwelling zou hebben gehandeld.

Lustgevoelens voor stiefdochter

Het hof is ervan overtuigd dat L. lustgevoelens koesterde voor zijn stiefdochter. Eerst verkrachtte hij haar, vervolgens liet hij haar een uur vastgebonden achter, en na cannabis te hebben gebruikt wurgde hij haar met een hondenriem. "Hij heeft misbruik gemaakt van de situatie en Fleur op brute wijze verkracht. Daarna beloofde hij haar geen kwaad te doen en heeft hij Fleur aan haar lot overgelaten. Het laatste uur moet voor haar afschuwelijk zijn geweest."

Het hof wil met het oordeel kiezen voor zekerheid, omdat er nog onduidelijk bestaat over de wetgeving omtrent levenslange straffen. Mogelijk zou een onafhankelijke adviescommissie na 25 jaar kunnen gaan toetsen of L. kan terugkeren in de samenleving. Het hof wil het risico niet lopen dat L. onbehandeld vrij komt. Het hof veroordeelde hem ook voor het bezit van kinderporno. L. zei bij de behandeling van de zaak dat hij seksverslaafd is.

Weerzinwekkend

De advocaat-generaal noemde de daden van L. vorige maand weerzinwekkend. "De nabestaanden was het niet eens gegund fatsoenlijk afscheid te nemen. Verdachte heeft met een volstrekt oninvoelbare kilte gehandeld en het is niet te bevatten welke diepe angst het meisje in haar laatste levensmomenten moet hebben gevoeld. Het dumpen van de lichamen in de kruipruimte is ronduit mensonterend."

Nabestaanden hadden L. eerder omschreven als 'een monster' over wie, naarmate het onderzoek vorderde, 'een beerput openging'. Vooral de manier waarop L. zijn stiefdochter liet lijden, was in hun ogen beestachtig. L. had volgens hen een seksuele obsessie voor zijn stiefdochter.

Tbs: zo werkt het

Een tbs'er op verlof die een ernstig misdrijf pleegt, of een crimineel die tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd. Hoe vaak gebeurt het, wat betekent het, en hoe werkt tbs? Presentator Daphne Lammers legt het uit.

Meer op rtlnieuws.nl:
Alex L. wurgde vriendin en dochter: 'Er knapte iets bij mij'

Topnieuws