Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 september 2017 14:39

20 jaar cel voor 'brute en koelbloedige' moord op vader

De 41-jarige Sander H. heeft twintig jaar celstraf gekregen vanwege de moord op zijn vader, vorig jaar mei, en het dumpen van diens lichaam in de Zuid-Willemsvaart in Helmond. 'Mensonterend', zei de rechter over de manier waarop H. met het lichaam van zijn vader is omgegaan.

Sander H. sloeg zijn 67-jarige vader met een hard voorwerp tegen het hoofd en verpakte diens lichaam in een deken, een dekbedovertrek en een vuilniszak. Hij bond het vast aan een steekkarretje en dumpte het in het water. Een voorbijganger zou het stoffelijk overschot een paar weken later ontdekken.

Vermoord om geld

H. heeft altijd volgehouden de moord niet te hebben gepleegd. De rechter vindt het misdrijf bewezen en denkt dat hij zijn vader heeft omgebracht vanwege het geld. 'Bruut en koelbloedig', zei de rechter over H.'s daad.

H. verbleef in het huis van zijn vader nadat die was verdwenen. Hij was aan lager wal geraakt, maar ging schulden ineens contant aflossen. De politie vond in de woning een leeg chequemapje met '10.000 euro' erop geschreven. Ook de kluis was leeg.

Nieuwe pas en pincode

H. deed zich voor als zijn vader toen hij de bank belde voor een nieuwe pas en pincode, die hij uiteindelijk gebruikte. Op H.'s computer stonden zoekopdrachten waaruit kon worden opgemaakt dat hij de Mercedes en het huis van zijn vader wilde verkopen.

Een paar maanden geleden werd een anonieme brief bij het Eindhovens Dagblad bezorgd. Daarin stond dat de vader van H. door twee criminelen uit het raam zou zijn geduwd. Justitie deed die brief af als 'desinformatie'. De rechtbank deed er ook niets mee.

De straf van de rechter in Den Bosch is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Topnieuws