Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 februari 2018 20:56

13 Russen aangeklaagd vanwege inmenging Amerikaanse verkiezingen

De Verenigde Staten hebben dertien Russische staatsburgers en drie Russische bedrijven in staat van beschuldiging gesteld. Ze worden verdacht van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en politieke processen.

Dat meldt het kantoor van de Amerikaanse speciale aanklager Robert Mueller.

In een document van de rechtbank zegt de Amerikaanse regering dat Russische instanties zich al in 2014 bemoeiden met Amerikaanse politieke processen, vooruitlopend op onder meer de presidentsverkiezingen van 2016. Sommige Russen deden zich voor als Amerikanen en communiceerden met personen uit de Trump-campagne, aldus de aanklacht.

Gecoördineerde campagne

De aanklacht onthult details van een wijdverspreide en gecoördineerde campagne van Russen om de presidentsverkiezingen in de VS te beïnvloeden ten gunste van Donald Trump. Het ging om een ingrijpende, jarenlange miljoenenkostende samenzwering, gericht op het bekritiseren van Hillary Clinton en het ondersteunen van senator Bernie Sanders en Trump, aldus de aanklager.

Het Internet Research Agency, een Russische organisatie en de andere beklaagden begonnen in 2014 zich in de Amerikaanse verkiezingen te mengen, stelt de aanklacht. Ze gebruikten daarbij valse persoonsgegevens en sociale media en organiseerden politieke bijeenkomsten. Sommige beklaagden gebruikten computersystemen in de VS om de Russische oorsprong van hun activiteiten te verbergen.

Wat onderzoekt de FBI precies?

Verschillende oud-campagnemedewerkers moesten zich in november melden bij de FBI. Correspondent Erik Mouthaan legde uit waarom.

Jevgeni Prigozhin

Onder de beschuldigden bevindt zich de Russische oligarch Jevgeni Prigozhin, door Russische media ook wel aangeduid als 'de kok van Poetin'.

Zijn Internet Research Agency wordt al lang verdacht van het organiseren en financieren van een heel leger trollen op internet in 2016 om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Prigozhin zei dat hij niet boos was over de aanklacht, meldde het nieuwsagentschap RIA. "De Amerikanen zijn erg emotionele mensen, ze zien wat ze willen zien, ik heb veel respect voor hen, ik ben helemaal niet boos dat ik op deze lijst sta. Als ze de duivel willen zien, laat hen dan", citeerde RIA Prigozhin. Woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde beschuldigingen van de VS 'absurd'.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump erkende dat Rusland een 'anti-VS-campagne' lanceerde voorafgaand aan de verkiezingen van 2016. Maar zijn verkiezingscampagne is nergens de fout in gegaan, zegt Trump in een bericht op Twitter.

"Rusland begon zijn anti-Amerikaanse campagne in 2014, lang voordat ik aankondigde in de race te zijn voor de presidentsverkiezing. De resultaten van de verkiezing werden niet beïnvloed. De Trump-campagne deed niets verkeerd - geen heimelijke afspraken!'', zei Trump in een tweet.

Topnieuws