Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Dit artikel verscheen eerder in de RTL Nieuws app in de commerciële bijlage Weekend Magazine.

App StoreGoogle Play
07 december 2016 13:45

Samen zingen = goed voor je!

Samen zingen = goed voor je!

Tijdens de afwas, in de auto of in een koor. Samen zingen is supergezellig. Geen wonder dat grote evenementen als de Meezing Messiah een hit zijn. Maar of je het nou met duizend man in Carré staat of met je gezin in de file, met z’n allen een favoriet nummer inzetten is goed voor je onderlinge relatie én voor je brein.

Betsie uit Tilburg begint meteen te grijnzen als het gaat om zingen met de familie. “Mijn repertoire is heel beperkt. Eigenlijk alleen onnozele kinderliedjes, maar dat maakt de pret er nooit minder om. Toen de kinderen klein waren zongen we veel. Voor de lol, maar soms ook om iedereen bezig te houden. Bij een autorit langer dan een uur bleek zingen de ideale bezigheidstherapie. Een vrolijke bende op de achterbank, in plaats van gemopper en geruzie.”

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder weet haarfijn uit te leggen waarin samen zingen voor vrede op de achterbank zorgt, maar ook voor dat fijne gevoel van saamhorigheid. “Of het nu gaat om een groep militairen, een vriendenclubje of voetbalfans in een stadion, als mensen samen zingen komt het stofje oxitocine vrij. En die stof zorgt ervoor dat gevoelens van empathie versterkt worden. De band die je met de ander voelt wordt hechter.”

Maar daar blijft het niet bij. Door gezamenlijk te zingen prikkel je ook nog eens hersengebieden die ervoor zorgen dat je een gevoel van controle krijgt, legt Scherder uit. “De prefrontale cortex, een gebied voorin je brein, wordt geactiveerd doordat je tijdens het zingen bezig bent met synchroniseren. Je zorgt dat je op elkaar afstemt. De onderdelen van je hersenen die hier een rol in spelen, geven je het gevoel dat je grip op de zaak hebt, dat je dingen in eigen hand hebt.”

Dat gevoel van controle en zelfredzaamheid is een zeer welkome bijkomstigheid voor kankerpatiënten die samen in een koor zingen. De samenzang roept positieve emoties op, waardoor ze zich sterker voelen en minder overgeleverd aan hun ziekte. Leuk is ook dat jong en oud baat hebben bij zingen in gezelschap. De prefrontale cortex is bij kinderen nog volop in ontwikkeling en hoe meer dat gebied en ook de taalgebieden geprikkeld worden, hoe sneller en groter alles groeit. Bij ouderen werkt een positieve prikkel juist de achteruitgang van hersengebieden tegen.

Zelfs de ‘onnozele kinderliedjes’ van Betsie hebben dit effect. Want het maakt niet zoveel uit wat je samen zingt, maar vooral met hoeveel plezier en overtuiging je dat doet. Al herinnert Betsie zich nog goed hoe haar oudste dochter destijds één liedje in de ban deed. “In een groen knollenland mocht niet meer gezongen worden. Daarin wordt namelijk verteld hoe de jager een konijntje dood schoot en daar werd ze allesbehalve opgewekt van.”

Tegenwoordig zingen Betsie en haar man uit volle borst mee met hun 3-jarige kleindochter. “Zo’n klein meisje is heel spontaan en onbevangen. Ze begint uit zichzelf te zingen en dan haken wij aan. Ik kan daar ontzettend van genieten. Het geeft een heel vrij en gezellig gevoel. Je wordt er direct vrolijk van.”

Zing Nederlands Met Me

In het Amsterdamse Paradiso kunnen vluchtelingen, expats en andere geïnteresseerden één zondagmiddag per maand terecht voor een bijzondere cursus Nederlands. Een uur lang worden er bekende Nederlandse nummers gezongen en zo kunnen de aanwezigen al zingend de taal beter leren kennen. Elke keer staat er weer een andere voorzanger en pianist voor de groep, om deze te begeleiden. Zo ook zangeres en theatermaakster Anousha Nzume. Zij loodste de zaal door nummers van onder meer André Hazes en BLØF. De vluchtelingen hadden geen idee wat ze zongen, maar hadden desalniettemin heel veel lol. Nzume zag dus met eigen ogen wat het samen zingen voor moois oplevert: “Mensen komen wat verlegen binnen. Ze kennen elkaar niet en hebben een taalachterstand. Het eerste nummer is daarom nog een beetje in komen, maar daarna zie je iets magisch gebeuren. Mensen kijken elkaar aan, hebben contact met elkaar en alles lijkt weg te vallen. Het zingen schept een band."

Bij Zing Nederlands Met Me is iedereen welkom. De komende editie is al vol gereserveerd. De eerstvolgende data zijn 29 januari en 19 februari.

Door Kita van Slooten

Topnieuws