RTL Woonmagazine

Michiel de Zeeuw in gesprek met Erik Koijen

05 december 2013 13:24 Aangepast: 05 december 2013 14:10

WIE: ERIK KOIJEN
WOONT: In een jaren 30 hoekpand met bedrijfsruimte in Breda
IS: Empatisch, sympathiek, passievol, vindingrijk, eigenwijs
BEKEND VAN: Diverse karakteristieke projecten waarin een mix van moderne architectuur wordt gecombineerd met authentieke materialen, een gedempt kleurpalet en klassieke elementen, gepubliceerd in bladen als Stijlvol Wonen, MTC en Residence.

Je omschrijft je stijl als "modern, helder met een warme klassieke inslag en met  ruimte voor een persoonlijke touch van de bewoner", kun je daar iets meer over vertellen?

"Ik ben altijd op zoek naar een uitgebalanceerd interieur waarbij interieur en architectuur naadloos in elkaar overgaan. Zichtlijnen en spannende doorkijkjes spelen daarbij een belangrijke rol. Daarnaast werk ik in een mix van stijlen, waarin het karakter van de bewoners zichtbaar blijft. Ik gebruik graag een gedempt kleurpalet en natuurlijke materialen. Mijn interieurs stralen altijd een bepaalde rust uit, terwijl het geheel is samengesteld uit vele verschillende stijlen, materialen en texturen."

Wat bedoel je met een gedempt kleurenpalet?

"Non-kleuren, kleuren die min of meer neutraal zijn. Waar ik erg in geloof zijn ondertonen in kleuren. Soms heeft hout een zweem groen en natuursteen ook. Die materialen gebruik ik dan bij elkaar omdat ze door die ondertoon matchen."

Thumbnail

Je wordt geroemd om je sfeervolle interieurs. Hoe kunnen de kijkers van RTL Woonmagazine met minder budget toch een sfeervolle inrichting creëren?

"Voor mij is het belangrijk dat er eenheid in een huis is. Als de badkamer in een bepaalde stijl is ingericht, moet dat gevoel terugkomen in de keuken en de woonkamer. Dat kan door uit te gaan van het kleurenpalet, die ondertonen die ik eerder noemde, of door het materiaal op elkaar af te stemmen. Dat kan ook met goedkopere meubels.

Ik heb een hekel aan compromissen, dus als je stijlen combineert, zoek dan het contrast op. Als je een klassieke bibliotheek kast naast een moderne tafel zet, kies dan wel voor authentieke meubels. Daarmee maak je een statement. De combinatie van modern en klassiek werkt voor mij daarom ook goed. Dat kan ook met minder meubels, maar dan wel goed gekozen."

Thumbnail

Aan welke interieurfouten erger jij je het meest?

"Ik geloof niet in de eeuwige hang naar symmetrie. Meestal pakt het averechts uit omdat er in de basis maar weinig ruimten zuiver symmetrisch zijn. De discussie moet gaan over evenwicht in een ruimte niet over een lampje links en een lampje rechts. Maar ik erger me het meest aan flauwe trends waarvan je vandaag al zietdat ze morgen weer passé zijn."

Welke interieurtip heb jij je klanten het meest gegeven?

"Beperk je hoeveelheid aan keuzes en zet je keuzes consequent door in huis. Een huis moet eenheid uitstralen, dus de sfeer in de keuken moet iets te maken hebben met die op de badkamer Ik word blij van een interieur dat vernieuwend is, maar dat toch authenticiteit uitstraat en er niet te bedacht uit ziet en waarin verschillende stijlen uit het heden en verleden samenkomen."

Welke trends voorspel jij voor 2014?

"Ik voorzie dat de trend zich verder doorzet waarbij interieurs weer meer gevuld gaan worden met bijzondere objecten en unieke meubelstukken. Mensen willen weer meer luxe, maar ook karakter en eigenheid in huis.

Daarnaast zullen materialen rijker van uitstraling worden en kleuren meer uitgesproken en warmer zijn. Stoffen zullen weer steeds vaker worden voorzien van patronen, geïnspireerd op klassieke, grafische en etnische patronen. Overigens is er in economisch mindere tijden altijd een hang naar luxere interieurs."

Wat kan absoluut niet meer qua interieur?

"De anonieme uitstraling van een minimalistisch interieur."

Projecten
Momenteel werkt Erik Koijen aan veel verschillende projecten tegelijkertijd, waaronder een mooi landhuis in België, een appartement in Monaco, een strak huis in Marbella en er staat wederom een groot project in Curaçao in de startblokken waarvan Erik hoopt dat dat definitief van start gaat.

Download voor meer inspiratie door Erik Koijen de gratis RTLWM app voor iOS of Android.

RTL Woonmagazine
`