Ga naar de inhoud
Magazine

De wijnwals

Thumbnail

Om de week nemen de gezusters Van der Hoek van wijnhuis Numero V je in hun column mee in de wereld van wijn. Deze week leren ze je de wijnwals.

Leren wijn drinken betekent veel wijnproeven. Hoe meer wijn je proeft hoe beter je weet wat je lekker vindt. Vervelend hè?

Wij organiseren zelf regelmatig wijnproeverijen en dan zijn er altijd mensen die beginnen met: 'Ja, sorry, maar ik heb geen verstand van wijn'. Dat hoeft ook niet, zolang je maar leert te ontdekken wat jij lekker vind. Schaam je ook vooral niet om veel vragen te stellen bij een wijnproeverij.

De drie belangrijkste stappen bij het leren proeven van wijn zijn:

  1. Kijken
  2. Ruiken
  3. Proeven.

Kijk of de wijn helder is. Ruiken doe je om de aroma’s van de wijn op te nemen. Misschien zie je mensen wel eens met hun wijn ronddraaien. Dat ronddraaien heet walsen en zorgt ervoor dat er meer aroma’s vrijkomen. 

Iedereen heeft zijn eigen unieke manier om wijn te walsen, en dat is prima. Sommige mensen laten de bodem van het glas stevig op de tafel staan en maken een paar cirkels met de bodem van het glas op de tafel. Anderen pakken hun wijnglas op en laten lichtjes hun pols heen en weer gaan waardoor ze kleine cirkels in de lucht draaien. Dan zijn er ook nog mensen die de show willen stelen met grote bewegingen alsof ze klaar staan om een stier te vangen met een lasso. Wij raden je aan om deze laatste manier van walsen meteen te vergeten.

Of je het glas nu laat staan of optilt, door de ronddraaiende bewegingen wordt er meer zuurstof aan de wijn toegevoegd waardoor er meer aroma’s vrij komen. Hierdoor komen de heerlijke geuren van citroen, kruisbes, en gele appel vrij in witte wijnen. In rode wijnen kan je geuren van rode vruchten zoals bessen kersen, maar ook vanille of kaneel leren herkennen. 

Als je het walsen van wijn wilt oefenen, probeer het dan eerst eens met een wijnglas gevuld met water. We weten namelijk allemaal wat er kan gebeuren als je rode wijn morst op die superleuke sweater die je net gekocht hebt. Bij Annemarie ging het de eerste paar keren ook niet helemaal goed. Ze is er nog zuur van dat ze haar nieuwe vest weg moest doen, want die vlek kwam er echt niet meer uit.

Probeer de verschillende technieken van walsen uit en je merkt vanzelf welke manier het beste bij jou past . En als je het eenmaal onder de knie hebt, merk je dat je met alle soorten dranken in je glas staat te walsen.

Er zijn wel een paar uitzonderingen! Bij Champagne, Prosecco en al het andere bubbelgeweld kun je beter niet walsen, want dan wals je de bubbels zo je glas uit.

Wij gaan in ieder geval lekker walsend het weekend in.

Tot de volgende dans,

Annemarie & Marjolein

Oh... een tip voor dit weekend: een wijn om echt lekker mee te walsen en prima voor deze tijd van het jaar, een heerlijke rode Bordeaux.