Over de top

11 exclusieve ingrediënten

18 januari 2016 12:04 Aangepast: 18 januari 2016 15:30

Ben je klaar met boerenkool en pasta pesto en wil je écht iets bijzonder eten? Foodie Róbin Klarenbeek van Couverts tipt de elf duurste ingrediënten ter wereld. 

Thumbnail

Blauwvintonijn
De blauwvintonijn is met uitsterven bedreigd. En wat schaars is, is duur. Ooit werd er op een veiling voor een tonijn van ongeveer 300 kilogram € 675.000 betaald. Uiteraard is het schandalig dat mensen deze vis überhaupt nog eten.

La Bonnotte aardappelen – € 642 per kilogram
Deze dure aardappeltjes zijn niet alleen zo prijzig omdat ze lekker smaken, maar ook omdat ze schaars zijn. La Bonnotte aardappelen kunnen alleen geteeld worden op het eiland Noirmoutier in West Frankrijk. Voor een pondje La Bonnotte aardappels ben je € 320 kwijt.

Kobe vlees – tot € 920 per kilo
Het duurste vlees ter wereld is afkomstig van de Tajima-ushi, een bepaald type Wagyū koe. Ze worden volgens eeuwenoude Japanse tradities gefokt en grootgebracht. Omdat de runderen worden gemasseerd, klassieke muziek luisteren en bier drinken, schijnen ze extra mals te zijn. 

Saffraan
Het kruid saffraan groeit maar acht dagen in de herfst en wordt met de hand geplukt. Om een kilo saffraan bij elkaar te verzamelen zijn er zo’n 150.000 stampers nodig. Het kruid wordt ook wel het rode goud genoemd, omdat je gemiddeld € 4.590 per kilo betaalt. Gelukkig heb je bij het koken niet zoveel saffraan nodig; één draadje is voldoende om een liter kokend water in een uur te voorzien van een prachtige diepgele kleur.

Densuke Watermeloen – € 690 per kilo
Deze bijzondere zwarte watermeloenen groeien alleen op het Japanse eiland Hokkaido. De recordprijs van een Japanse Densuke watermeloen van acht kilo is € 5.980. Per jaar worden er maar een paar duizend Densuke watermeloenen geoogst.

Matsutake paddenstoel – € 3670 per kilo
Paddenstoelen zijn over het algemeen al duur, maar een van de duurste soorten is de Japanse Matsutake. De bomen waaronder deze paddenstoelen groeien worden met uitsterven bedreigd, en de Matsutake dus ook.

Almaskaviaar
Het is al langer bekend dat kaviaar duur is. Maar zó duur? Voor Almas kaviaar betaal je € 36.2452 per kilogram. De kaviaar komt van de Beluga steur en wordt verkocht in een 24-karaats gouden blikje.

Tieguanyin Tea
Deze thee is een premium variant van de bekende oolongthee. Per kilogram betaal je al snel € 6.055. Hier kun je gelukkig wel heel wat kopjes thee van zetten.

Elandmelk – € 920 per kilo
Elandmelk is erg populair in Zweden en Rusland; ze geloven dat melk van een eland helpt tegen veel ziektes. De prijs voor een lekker glaasje melk is zo hoog, omdat heel erg veel mensen het graag willen hebben, maar het moeilijk te verkrijgen is.

Luwak koffie – meer dan € 180 per kilo
Natuurlijk staat de zeer beroemde dure koffie Kopi Loewak in deze lijst. De hoge prijs wordt veroorzaakt door het bijzondere productieproces. De boontjes worden eerst opgegeten door civetkatten, dan is het wachten totdat ze naar het toilet moeten en van de uitgepoepte boontjes schijn je de lekkerste koffie te kunnen maken. Er bestaat ook een Vietnamese variant waarbij de bonen van in het wild levende civetkatten worden verzameld; deze bijzondere koffie kost € 6.055 per kilo! Tegenwoordig is er ook een variant van olifantenpoep.

Witte truffel – € 6.424 per kilo
De beroemde truffels uit Europa kunnen wel € 6.424 per kilo kosten! Ze zijn erg moeilijk te vinden en behoren daarom tot 's werelds duurste eten. Ze groeien onder de grond, aan de voet van een eikenboom. Om ze te vinden worden varkens of honden ingezet. Varkens hebben blijkbaar een dure smaak, want ze zijn er gek op. Pas dus goed op, voor je het weet eten ze alles op.

Dit artikel is in samenwerking met Róbin Klarenbeek van Couverts Magazine tot stand gekomen. Róbin is een echte lekkerbek en daarom altijd op zoek naar de leukste hotspots! Volg deze foodie op Pinterest, Instagram of Facebook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`