Magazine

Geen tijd om te sporten? 'Dat bestaat niet', zegt Arie Boomsma

24 mei 2017 21:10 Aangepast: 25 mei 2017 14:37
Beeld © ANP

De sportschool is hip, ook in het tijdschriftenvak. Want naast de Men's Health en de Women's Health ligt er nu nóg een sporttijdschrift in de winkel: GYM Magazine. Arie Boomsma, eigenaar van de Vondelgym, is gasthoofdredacteur van het blad. Toch zijn de meningen over de sportschool verdeeld. Terwijl Arie er meerdere keren per week is, vinden anderen het een hel: "Ik vind het afschuwelijk en ben gewoon blij als ik weer naar huis kan."


Thumbnail

'Ik kan niet meer zonder'

Arie Boomsma staat al zo lang hij zich kan herinneren in de sportschool. "Ik doe al 28 jaar aan krachtsport", zegt hij. "We zitten in een tijdperk waarin we zo ontzettend veel doen. Met ons werk en ons sociale leven zitten onze dagen voller dan ooit. Je kan niet meer zonder sport, want je moet in conditie zijn om genoeg energie te hebben voor zo’n vol leven. Dat begint voor mij bij sporten."

"Daarnaast merk ik dat sporten voor mij belangrijk is omdat het ervoor zorgt dat ik geen last heb van de kleine kwaaltjes. Ik ben inmiddels 43, en als ik sport heb ik bijvoorbeeld geen last van rugpijn." Toch is het ook voor Arie niet altijd makkelijk om te bewegen. "Ik kom nu net terug van negen dagen werken in het buitenland, dan is het echt lastig om te sporten. Ik heb voor mezelf een soort hotelschema met tien yoga-oefeningen opgesteld, maar dat is niet hetzelfde als naar de sportschool gaan."

Voor wie doe je het?

Voor mensen die het moeilijk vinden om zichzelf te motiveren, geeft Arie als advies om iemand te zoeken waarmee je samen kunt sporten. "Dan kun je elkaar helpen. Probeer ook in kaart te brengen wat de drempels zijn die tegenhouden. Vind je het te saai of heb je het te druk om te sporten? Kijk dan wat je daaraan kunt doen. En wees ook heel eerlijk tegen jezelf. Als je lange werkdagen hebt van 10 uur en 8 uur slaapt, dan heb je nog altijd zes uur over. Dan kun je toch wel ergens een half uurtje vinden om te sporten? Tijd is geen valide excuus."

Hij geeft ook als tip om sporten in te bouwen in je dagelijkse routine, net zoals tandenpoetsen of ontbijten. "Want zo belangrijk is het. En stel ook doelen voor jezelf op. Geen doel als: ik wil zoveel kilo afvallen of ik wil een sixpack, maar behapbaardere doelen, zoals: ik ga deze week drie keer sporten. Als dat lukt, dan haal je veel makkelijker plezier uit het sporten.” En lukt het dan nog niet? “Vraag je dan af waarom je het eigenlijk wil. Om af te vallen, of om gezond te blijven? Vraag jezelf af van wie je dat moet doen."


Thumbnail

'Blij als ik naar huis kan'

De 47-jarige Désirée Hairwassers, een ZZP’er, snapt totaal niet waarom mensen naar de sportschool gaan. "Er wordt altijd gedaan alsof het heel erg leuk is, maar ik vind de sportschool verschrikkelijk. Ik ga naar de sportschool omdat ik borstkanker heb gehad. Door de bestralingen is er weefsel beschadigd. Ik moet oefeningen doen om dat weefsel goed te houden, anders krijg ik veel pijn, en die oefeningen kan ik eigenlijk alleen in de sportschool doen."

"Daarom ga ik één keer per week met mijn man, maar ik vind het echt niet leuk. Ik vind het afschuwelijk als mensen tegen me gaan praten, want daar kom ik helemaal niet voor, ik wil gewoon sporten en weer naar huis. En ik kan er ook niet tegen als mannen naast me met zo’n gorillakreet een gewicht optillen, of als ze samen in groepjes van dat haantjesgedrag gaan vertonen."

Het komt dan ook regelmatig voor dat Désirée een keer overslaat. "Ik denk dat we gemiddeld drie keer per maand naar de sportschool gaan. Als we een keer niet gaan compenseren we dat wel, door een uurtje te gaan wandelen, maar uiteindelijk is de sportschool toch beter voor dat weefsel." Toch zal de sportschool nooit leuk gaan vinden. "Sommige mensen zeggen: ik voel me na het sporten veel beter. Ik heb dat totaal niet, ik ben gewoon blij als het weer voorbij is en ik naar huis kan gaan."


Thumbnail

Squats met 250 kilo

Gijs Limborgh (20), student bewegingswetenschappen, staat tussen de vijf en zeven keer per week in de sportschool. Hij is daar vooral met gewichten bezig. "Ik ben wel een beetje verslaafd", zegt hij er zelf over. "Ik heb extreem veel energie en ik wil het op die manier kwijtraken. Daarnaast was ik al heel jong bezig met hoe ik op andere mensen overkom. Ik drukte veel op, en in groep vijf maakte ik gewichten door bakstenen aan een bezemsteel vast te maken."

Hij ziet sporten bijna als een soort mindfulness. "Als ik naar de sportschool ga, dan voelt dat als twee uur lang mediteren. Al m'n gedachten krijgen een plaats, ik voel me rustiger en ik kom beter door de dag heen." Hij slaat dan ook zelden over. "De laatste keer dat ik een paar dagen niet gesport heb, was op vakantie in Rome. Daar ben ik vier dagen lang niet naar de sportschool gegaan, maar eigenlijk vooral omdat ik er geen een kon vinden. Anders was ik wel gaan sporten, want zonder sport word ik heel onrustig. Ik vind zelf ook wel dat ik er obsessief mee bezig ben, maar er zijn slechtere obsessies, toch?"

Gijs stelt ook veel doelen voor zichzelf op. "Iedere maand een klein doel, en ieder jaar een groot doel." Aan het einde van deze maand wil hij een squat doen met 250 kilo, en aan het einde van het jaar wil hij 109 kilo wegen. "Ik weeg nu 104 kilo. Ik denk dat het me gaat lukken, want ik let goed op mijn voeding en train veel."


Thumbnail

's Ochtends sporten

Mariska Hilgenkamp (40) gaat al jaren twee keer per week met een vriendin naar de sportschool. "Ik vind het gezellig", zegt ze. "We doen dan gelijk samen boodschappen en drinken een kopje koffie, het is een fijn begin van de dag. Pas na het sporten begin ik met mijn werk. Ik ben ondernemer, dus ik kan gelukkig ’s ochtends de tijd nemen om even naar de sportschool te gaan."

De eerste keer dat ze naar de sportschool ging, kan ze zich niet meer herinneren. "Ik denk dat ik al wel 25 jaar ga. Ik deed ooit aan wedstrijdzwemmen, maar toen ik ging studeren moest ik daarmee stoppen. Toen ben ik begonnen met de sportschool, met steps en spinning, en dat is eigenlijk altijd zo gebleven." Zelfs de oefeningen die Mariska doet zijn nauwelijks veranderd. "Ik doe groepslessen, een soort mix van steps en krachttraining."

Energieker

Het komt nauwelijks voor dat Mariska een les overslaat. "Heel af en toe, na een zwaar weekend, heb ik geen zin in sporten. Maar dat is het voordeel van samen sporten: mijn vriendin haalt me dan toch over om wel te gaan. En als ik dan toch een keer oversla, voel ik me ook echt minder fit. Van sporten word ik vrolijk en opgewekt, ik zit er lekkerder door in mijn vel, en ik zie er lichamelijk ook beter uit."

Mariska heeft ook een aantal vriendinnen die niet sporten, en ze merkt duidelijk dat ze gezonder is. "Ik ben energieker dan zij zijn, en ook wel strakker. Af en toe wandel ik met een vriendin die niet zo veel sport, en dan merk ik dat zij er wat meer moeite mee heeft. Dat is wel een goede motivatie om te blijven sporten."

`