In samenwerking met Ovoned

Blij met een jaar lang gratis ei

30 mei 2017 15:26 Aangepast: 01 juni 2017 15:11

Wat kan je allemaal maken met een eitje? Dat vroegen de collega's van Editie NL aan jullie. Van alle ingestuurde recepten koos de redactie er vier en verslaggever Lonneke Haveman probeerde ze uit. Op Facebook konden jullie vervolgens stemmen op het allerleukste recept. De gevulde kaiserbroodjes van Jessica Siebers wonnen overtuigend. 

Editie NL ging bij haar op bezoek om haar te feliciteren met de winst. De prijs: een jaar lang gratis eieren!

Wij vroegen aan Jessica (31) of ze al die eieren ook in haar nu befaamde kaiserbroodjes gaat doen. 

"Ik heb die broodjes ooit ergens voorbij zien komen en geef er nu steeds mijn eigen twist aan. Het ligt altijd een beetje aan wat ik in huis heb - de broodjes lenen zich prima om allerlei kliekjes in te verwerken. Nog een paar champignonnetjes, stukjes ham, een restje feta, noem maar op. Ik maak ze meestal als ontbijt en de hele familie geniet mee. Laatst bijvoorbeeld maakte ik ze voor mijn schoonouders met het paasontbijt en ook bij de kinderen staat dit gerecht hoog op het favorietenlijstje."

Maar er kan nog zoveel meer met eieren?

"Oh absoluut! Ik ga natuurlijk sowieso de drie andere gerechten maken die meededen aan de wedstrijd, zoals de Griekse yogurtcake. Verder ben ik beheerder van een Facebookpagina waar mensen recepten kunnen uitwisselen, Recepten voor en door iedereen heet die. Ik kook dus graag en vaak. Hoe moeilijker een recept, hoe leuker de uitdaging. Maar simpel is ook heerlijk: een lekker stuk toast met gerookte zalm en een gepocheerd eitje bijvoorbeeld. En ik maak altijd zelf mijn mayonaise, daar kan je echt eindeloos mee variëren."


Thumbnail

Mayonaise-in-1-minuutje van Jessica

Doe alle ingrediënten in deze volgorde in een maatbeker:

1 ei
200 ml zonnebloemolie
1 tl mosterd
1 el azijn
1 tl suiker
1/2 tl zout

Dan de staafmixer er in, even op en neer bewegen (15 á 20 seconden) en klaar is je snelle mayo. Je kan met de smaak natuurlijk ook enorm variëren. Kerriepoeder erbij, hete peper, verse kruiden: je kan het precies zo maken als jij lekker vindt. 

Die eieren die je gewonnen hebt, komen dus wel op?

"Vroeger hoorde je altijd dat je moest oppassen met eieren, maar ik heb inmiddels wel begrepen dat dat alweer achterhaald is. En dus staan ze regelmatig bij ons op het menu, in allerlei vormen. Mijn dochter van 10 bakt vaak zelf al een eitje als ze uit school komt. En laatst kwam mijn zoontje van 6 boven vertellen dat hij ontbijt voor me aan het maken was. Toen ik toch maar even in de keuken kwam kijken, had hij een heel ei gewoon zo in de koekenpan gelegd. Misschien nog niet helemaal goed uitgewerkt, maar het begin is er. Je kan wel zeggen dat mijn kinderen het kookvirus hebben meegekregen!"

Je eitjes komen straks allemaal van dezelfde boerderij. Wat vind je daarvan?

"Naarmate ik meer kook, ben ik ook steeds bewuster bezig met de producten die ik gebruik. Ik let tegenwoordig bijvoorbeeld goed op dierenwelzijn. Vroeger deed ik dat niet, maar ik sta steeds meer stil bij het verhaal achter wat ik op mijn bord heb. Dat is niet alleen voor mij belangrijk, maar ook voor mijn kinderen. Ik zou het super vinden als we een keer mogen gaan kijken op de kippenboerderij waar onze eieren straks vandaan komen, en de kids ongetwijfeld ook. Ze gaan wel regelmatig naar de fruittuin, maar zijn nog nooit op zo'n echte boerderij geweest. Leuk én belangrijk om te weten!"

Van de kip naar je bord:

Leuk zo'n jaar lang gratis eieren, maar voor ze bij Jessica en haar gezin op het bord liggen, hebben ze al een lange weg afgelegd. Hoe ziet de weg van een ei er eigenlijk uit?

- Eerst moeten de kippen geboren worden die de eieren gaan leggen. Dat start bij de fokker, die zorgt voor bevruchte eitjes.

- Bij de broederij worden de bevruchte eieren uitgebroed onder warme broedlampen. De kuikentje die worden geboren, groeien in zeventien weken op tot legkippen.

- Die gaan dan naar een kippenboerderij om daar hun eieren te leggen.

- Je koopt natuurlijk geen losse eieren in de winkel. Die zitten netjes in een doosje, dat wordt gevuld in het pakstation. Zij leveren niet alleen eieren aan supermarkten, maar ook aan speciaalzaken en restaurants.

- Niet alle eieren worden heel verkocht. Er zijn ook eieren nodig voor bijvoorbeeld koekjes. Die komen van de brekerij. Die levert trouwens ook eieren voor in shampoo en verf.

Wil je weten van welke boerderij jouw ei komt? Dat kan! Download dan de app voor Android of iOS!

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore