Ga naar de inhoud
In samenwerking met Girav

We hebben maar 30 kledingstukken nodig

Mannen van Nederland, hoe klinkt dit: je hoeft maar twee keer per jaar te winkelen, je bent altijd goed gekleed en -relatief- weinig geld kwijt. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een capsule garderobe bouwen. Iedere man kan het, zelfs als je twee linkerhanden hebt. En Girav helpt je een handje, want zij geven 5 jaarpaketten met mooie basics weg!

In een tijd dat we gek worden van een te veel aan spullen is de capsule garderobe - een kleine collectie veelzijdige basisstukken die je elk seizoen kunt dragen - een geliefde trend. Toch bestaat het fenomeen al sinds 1970. Susie Faux, eigenaresse van de boetiek ‘Wardrobe’ in Londen, bedacht een collectie van een paar tijdloze op elkaar afgestemde basics zoals T-shirts, overhemden, pullovers, broeken en jassen.

Met minder kleding meer mooie outfits

Met een flexibele minimale garderobe hoef je je niet elke dag door stapels kleding te ploeteren om een smaakvolle outfit bij elkaar te zoeken. Een capsule garderobe bevat zo’n 30 tot 35 items. Dat lijkt nog best veel, maar tel eens het aantal kledingstukken in je kast. Je bezit al snel vijftien T-shirts of zeven broeken. Ga ook eens na of je alle kleding daadwerkelijk draagt. Waarschijnlijk neig je altijd naar bepaalde stukken omdat die goed te combineren zijn.

Dat is ook gelijk de kracht van een capsule garderobe: omdat je kleding bij elkaar past, minder modegevoelig is, en flexibel inzetbaar is, kun je met minder kleding meer mooie outfits samenstellen. En er zijn meer voordelen ten opzichte van een overvolle kledingkast:

 • Overzicht in je kledingkast geeft meer rust
 • Duurzaam en minder is beter voor het milieu
 • Minder tijd kwijt aan winkelen. Met het wegdoen en aanschaffen van een paar items per jaar, houd je je capsule garderobe up to date.
 • Meer waardering voor goed gemaakte kleding

In 3 stappen naar een capsule garderobe

Stap 1: opruimen
Ruim je kledingkast op in Marie Kondo stijl: leg al je kleding op een hoop (ja echt alle), neem ieder kledingstuk in de hand en vraag je of je er blij van wordt. Maak van de kleding die je weg wilt doen, twee stapels: weggooien of doneren (een goed doel of vrienden). Een paar tips:

 • Een afgedragen T-shirt met sentimentele waarde kun je niet tot slaap- of klusshirt omtoveren en bewaren. Weg ermee!
 • Een mooi kledingstuk dat je nooit draagt, neemt alleen maar ruimte in je kledingkast in en verstoort het zicht op welke kleding echt bij je past. Weg ermee!
 • Houd alleen items die quasi tijdloos zijn en die je erg graag draagt.

Stap 2: kies een kleurenschema
Wil je alle kledingstukken met elkaar kunnen combineren, wat het idee is van de capsule garderobe, dan is het handig om in ieder geval passende kleuren te kiezen. Zorg ervoor dat basisstukken zoals broeken, tassen, schoenen of jassen in kleuren zijn die met alle kleuren te combineren zijn zoals zwart, wit, bruin, grijs of marineblauw. Dat lijkt misschien wat saai, maar voor T-shirts, stropdassen en andere accessoires kun je een of twee meer opvallende accentkleuren kiezen. De kans is groot dat de kleren die je wilde houden, overeenkomsten vertonen qua kleur. Daar kun je op verder bouwen met je kleurenschema.
 
Stap 3: vul aan waar nodig
Deze items horen in ieder geval thuis in de capsule garderobe van de man:

 • Een tweedelig pak (grijs of donkerblauw doet het altijd goed). De blazer en broek kun je mooi combineren met de rest van je garderobe.
 • Broeken: een paar chinos, donkerblauwe spijkerbroek, korte broek​
 • Truien: V-hals pullover, cardigan vest, sweater met ronde hals
 • T-shirts: zwart T-shirt, wit T-shirtpolo, twee T-shirts in accentkleuren
 • Bloezen: wit overhemd, overhemd in accentkleur, overhemd met patroon (ruit, stip, streep) 
 • Schoenen: bruine leren veterschoen, witte sneakers, casual boots

Ontbreken er een paar basisstukken in jouw garderobe? Dan is het tijd om te winkelen. Kies voor een goede kwaliteit en pasvorm. Niets staat zo slonzig als te wijde of te krappe kleding. Schroom niet om advies aan winkelpersoneel te vragen. Met name in het luxe segment is personeel opgeleid om klanten te voorzien van de juiste kleur en pasvorm.
 
Een jaar lang gratis mooie basics

Thumbnail


In iedere capsule garderobe hoort een paar T-shirts met mooie pasvorm. Lang, tenger, breed, klein, stevig; voor ieder lichaamstype heeft Girav het perfecte T-shirt dat jaren mooi blijft. Wil jij ook Girav essentials? Doe dan mee aan de prijsvraag op www.girav.nl/weekendmagazine en maak kans op één van de vijf jaarpakketten (6x 2pack T-shirts) van Girav.