Magazine

Onbetrouwbare stappentellers

31 mei 2017 14:25 Aangepast: 01 juni 2017 15:13

Heb je 500 calorieën verbrand tijdens het hardlopen of maar 300? Heb je 8.000 stappen gezet of toch maar 7.500. De resultaten van alle stappentellers verschillen behoorlijk. Niet bepaald betrouwbaar. Aan welke trackers heb je echt wat? En waarom zou je een stappenteller aanschaffen? Techredacteur Nina Verberne zocht het voor jullie uit.

In een recent onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Personalised Medicine, werden onlangs zeven populaire stappentellers* getest. Conclusie: de trackers kunnen totaal geen calorieën tellen. De resultaten van de zeven armbanden verschilden ontzettend. De meest accurate armband zat er al naast met een gemiddelde van 27 procent en de slechtste zat er met maar liefst 93 procent echt compleet naast.

Calorieverbranding is complex

Hoe kunnen deze resultaten zo verschillen? "Dit komt vooral omdat het meten van calorieverbranding heel complex is. Vaak kun je wel invullen of iemand een man of vrouw is en het bijbehorende gewicht, maar bij calorieverbranding moet ook rekening worden gehouden met de stofwisseling van een persoon", vertelt Martijn de Groot, medisch bioloog bij het Quantified Self Institute van de Hanzehogeschool Groningen

"De technologie die vaak bij stappentellers getest wordt zijn de accelerometers en gyroscoop in je telefoon. Er wordt een versnelling in een ruimte gemeten en deze wordt vertaald naar stappen. Over het algemeen meten de activity trackers best goed het aantal stappen," zegt de Groot. Daarvoor is een stappenteller dus best prima. Maar is je doel om te weten hoeveel calorieën je verbrand, dan hoef je er niet per se een aan te schaffen.

*De stappentellers die getest werden:

•    Apple Watch
•    Basis Peak
•    Fitbit Surge
•    Microsoft Band
•    Mio Alpha 2
•    PulseOn
•    Samsung Gear S2

Verrast door de hartslagmeter

De onderzoekers waren wel verrast door de hartslagmeters die in de armbanden verwerkt waren. De hartslagmeter van de Apple Watch bleek het beste uit de test te komen. Die had een gemiddelde foutmarge van 2 procent. De Samsung Gear S2 had een foutmarge van 6,8 procent.

Ikzelf heb in de loop der jaren verschillende trackers getest (van een Adidas sporthorloge tot de Misfit Phase, een horloge met ingebouwde stappenteller) en ben mij er altijd van bewust geweest dat je de trackers niet blindelings kunt vertrouwen.

Stappentellers werken motiverend

Toch geven de stappentellers vaak een fijne indicatie hoe je het er relatief vanaf brengt en dat werkt hartstikke motiverend. Zeker als je niet de enige bent met zo’n stappenteller. In de bijbehorende apps van deze trackers kun je vaak tegen vrienden, familie en zelfs onbekenden strijden wie het meest aantal stappen in een bepaalde tijd zet. En anders neem je het gewoon tegen jezelf op: vandaag meer stappen zetten dan gisteren bijvoorbeeld. Wil je dus meer bewegen en misschien wel een kilootje of twee eraf wandelen, dan is het aanschaffen van een stappenteller helemaal niet zo’n verkeerd idee.


  Thumbnail

  Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World daarnaast is ze techredacteur bij Bright. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

  Altijd weten wat er speelt?
  Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

  Playstore Appstore

  `