Samen met Eigen Huis & Tuin

Lommerrijk loungen: maak je eigen boombankje

01 augustus 2018 13:08 Aangepast: 02 augustus 2018 17:53

Heb jij een boom in je tuin staan? Geluksvogel! Met een beetje creativiteit klus je er in een middag een gezellige bank omheen. Eindeloos hangen in de schaduw van je eigen peren-/appel-/eiken-/beukenboom, wie wil dat nou niet? In een kleine tuin is dit bankje ook ideaal, want het neemt weinig ruimte in beslag. Laat die bloedhete zomer maar komen!

Tom van Eigen Huis & Tuin laat hier zien hoe het moet, daaronder lees je wat je ervoor nodig hebt en de stapsgewijze beschrijving:

Benodigdheden:

douglas houten palen 15 x 15
20 douglas planken 14.5x 2.8 x 400
Lange schroeven
Stoeptegels of bakstenen voor 4 poten

Gereedschap:

Potlood
Centimeter
Decoupeerzaag
Afkortzaag
Accuschroeftol
Schuurmachine
Waterpas

Stap 1

Begin met het opmeten van je materiaal. De boombank die Tom maakte, is 2 bij 2 meter. Uiteraard kun je voor jouw tuin, voor een andere maat kiezen, afhankelijk van de ruimte die je hebt en de grootte van de stam van boom. Ook laat Tom de bank onbehandeld, omdat douglas op den duur mooi zal vergrijzen, maar je kunt er ook voor kiezen om de bank zwart te beitsen, of bijvoorbeeld in de white wash te zetten.

Stap 2

Zaag de planken en balken op maat.

Miniatuurvoorbeeld

Stap 3

Begin met het gedeeltelijk in elkaar zetten van het frame. Schroef deze uiteindelijk OM DE BOOM in elkaar met lange schroeven in de kopse kanten. Boor alles voor, om het splijten van hout te voorkomen. Maak nog dwarsverbindingen tussen het frame en rondom de boom, dit is je uitsparing, hierop steunen straks de uiteinden van de planken.

Stap 4

Zaag vier poten op de juiste hoogte en schroef die onder het frame. Stel vervolgens je frame waterpas. Om ervoor te zorgen dat je poten niet verzakken plaats je een stoeptegel of een baksteen onder je 4 poten als fundering. Nu kun je je bank gaan bekleden met de douglas planken. 

Miniatuurvoorbeeld

Stap 5

Omdat de zijkanten ook afgewerkt worden met douglas planken moet je twee keer de plankdikte extra nemen om het zitvlak mooi te laten overlappen. Bekleed de hele bovenzijde van het frame met hout. 

Miniatuurvoorbeeld

Stap 6

Maak de uitsparing voor de boom met de decoupeerzaag. Let er hierbij op, dat je voldoende ruimte overlaat voor de stam om te kunnen blijven groeien. 

Miniatuurvoorbeeld

Stap 7

Daarna de zijkanten met planken afwerken, schuren de boel goed op om splinters te voorkomen, kussentjes erop en klaar is je boombank. Eventueel stapje extra: Uiteindelijk heeft Tom met een gatenboor, uitsparingen voor verlichting gemaakt. Zo wordt het bankje nog mooier!


Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore