Graaf een gat en verbeter de wereld. Zo simpel kan het zijn. Tenminste: voor een organisatie die Justdiggit heet en zich inzet voor eenvoudige, maar super effectieve verkoeling van de aarde. RTL Weerpresentatrice Amara Onwuka reisde met hen mee naar Kenia om te zien hoe ze dat doen en legde dat voor Weekend Magazine vast in drie inspirerende vlogs.
Als het over klimaatverandering gaat, hoor je vaak wat je allemaal niet mag: niet zoveel autorijden, niet zoveel vlees eten, niet zoveel plastic verbruiken. En dat is zeker ook belangrijk. Maar waar je veel minder over hoort, zijn projecten die slim en simpel de opwarming van de aarde tegengaan. Amara Onwuka is ambassdeaur van de organisatie Justdiggit en vertelt wat ze in Kenia heeft gezien en meegemaakt.
Amara, je bent net terug. Hoe was het?
"Het was heel bijzonder. En opvallend groen, terwijl je dat in Kenia misschien niet direct zou verwachten. Ik heb echt waanzinnig mooie dingen gezien. Ik was bijvoorbeeld nog nooit op safari geweest. Het was net na de regentijd en er waren heel veel jonge dieren geboren. Overal kleine olifantjes, zebra's en giraffes, zó schattig! En daarnaast was het prachtig om de projecten te zien waar Justdiggit zich mee bezig houdt. Het effect daarvan is echt heel goed zichtbaar. Terwijl het helemaal niet ingewikkeld is en op veel plekken is toe te passen. Het gaat maar om één ding: zorgen dat er weer bomen, planten en gewassen kunnen groeien, zodat de aarde daar weer afkoelt."
En hoe doet Justdiggit dat precies?
"In de eerste plaats leren ze de lokale bevolking hoe zij op een duurzame manier met hun land en met hun dieren kunnen omgaan. En ik ben bij drie projecten gaan kijken. Een daarvan draait om 'exclosures': simpelweg een hek neerzetten, zodat dieren het land niet kunnen begrazen. Dat idee ontstond toen de overheid maar bleef volhouden dat er niets groeide omdat het zoutgehalte in de grond te hoog was. Daar waren milieuclubs het niet mee eens: zij zagen wat er gebeurde. Om hun punt te bewijzen, zetten ze een stuk grond af en lieten de natuur de gang gaan. En wat ze al dachten, gebeurde ook: nu er geen olifanten of giraffes konden komen die alle jonge planten opaten, begon alles gestaag te groeien en veranderde de kale vlakte binnen enkele jaren in groene bossen en weer een paar jaar later in een oase."
"En zodra dat zo is, kan je de hekken ook weer weghalen en kunnen de dieren hun gang gaan. De bomen zijn inmiddels bestand tegen hun geknabbel en er is voldoende voedsel voor iedereen. Als je dat steeds met andere stukken land doet, doe je aan risicospreiding: als het op de ene plek droog is en er schaarste heerst, heeft de natuurlijk zich op de volgende plek hersteld en is daar voedsel en water in overvloed."
"Een ander project dat ik bezocht zijn de bunds, ook wel 'earthsmiles' genoemd. De organisatie en de bevolking graven halve manen in de grond, van ongeveer 2 meter breed en zo'n 50 centimeter diep. Omdat zo alle aarde aan een kant van het gat belandt, kunnen daar zaadjes goed gronden. En omdat ze dan ernaast gelijk voorzien zijn van hun eigen waterreservoir, kunnen ze nog groeien ook. Normaal is de bovenste laag van de aarde te hard en vloeit het water weg voordat het goed in heeft kunnen trekken. Dan drijven zaden en pitten mee richting de rivieren en belanden uiteindelijk in de zee, waar ze geen nut meer hebben."
"De bunds zorgen ervoor dat het water langer blijft staan, makkelijker de grond in trekt en z'n werk kan doen. Dat werkt vooral goed als je het op grote schaal doet. Bij het project dat je in het filmpje ziet, zijn 70.000 bunds gegraven! Dat was twee jaar geleden en inmiddels zie je die halve maantjes geeneens meer, zo begroeid is het."
"En dan zijn er nog de 'grassseed banks', plekken waar zaad wordt uitgezet. Masai vrouwen kunnen het verkopen op de markt. Het gras dat overblijft, kan gehooid worden, zodat het vee ook te eten in tijden van droogte. Dat lijkt allemaal heel erg ver-van-je-bed in Nederland, maar uiteindelijk gaat klimaatverandering ons, en onze kinderen, ook aan. Al met al vind ik dat de projecten uitblinken in eenvoud, en dan toch zo effectief. Ik vind het heel waardevol dat ik dat met eigen ogen heb kunnen zien en het op deze manier met jullie kan delen."
Graaf en gat en verbeter de wereld
Justdiggit werkt aan landschapsherstel door op droge plekken regenwater vast te houden, zodat planten en bomen ervan kunnen groeien. Zo worden erosie, overstromingen en droogte tegengegaan. Zo kan de begroeiing zich weer herstellen, wat goed is voor het ecosysteem en de lokale gemeenschappen. Wil je meer weten over hoe ze dit doen en hoe dat dan precies werkt? Hier lees je meer.