Drinken zonder smetvrees

5 x waterfles

05 juni 2018 09:56 Aangepast: 07 juni 2018 19:24

Omdat niemand zit te wachten op nog meer plastic soep, zullen we met z'n allen minder wegwerpplastic moeten kopen. Dus niet voor elk dorstig moment weer een nieuw flesje water uit de supermarkt open trekken, maar een fles hergebruiken. Sommige mensen zijn daarbij bang voor bacteriën, maar levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer van de universiteit van Wageningen legt uit dat dat die angst in de meeste gevallen nergens voor nodig is.

Dat er bacteriën op een flesje water komen is onvermijdelijk, maar ook geen probleem. Beumer: "We hebben ooit hergebruikte flesjes onderzocht en sommige daarvan waren behoorlijk vies. Er is een norm van slootwater voor koeien en een aantal van die flesjes zat qua bacteriën daarboven." Zo ver hoef je het niet te laten komen als je je gezonde verstand gebruikt en de boel een beetje schoon houdt. "Bacterievrij is het nooit, maar daar zou ik niet zo moeilijk over doen. Het zijn tenslotte je eigen bacteriën en in je mond wonen er nog veel meer."

Miniatuurvoorbeeld

Gewoon hergebruiken dus. "Als je ziek bent, zou ik het niet doen. Maar anders kan het makkelijk. Zolang je elke dag de fles omspoelt en laat drogen. En daarnaast regelmatig het flesje goed schoonmaakt met wat afwasmiddel." Dan is er nog de kwestie delen. Mag manlief tijdens een strandwandeling uit je flesje drinken of moet hij voortaan maar voor zijn eigen watervoorraad zorgen? "Als je geen flesje water durft te delen, moet je ook tongzoenen aan banden leggen." Dat is duidelijk. Weg met die smetvrees.

Onderstaande vijf flesjes kunnen hergebruikt worden, maar de een is wel meer geschikt dan de ander.

Miniatuurvoorbeeld

De PET-fles
Het flesje dat je bij het tankstation of in de supermarkt haalt, hoeft niet na de laatste druppel de prullebank in. Wel is het zaak dat je in de gaten houdt hoe lang het er nog fris uit blijft zien. Beumer: "Vanwege de ribbels in de fles is het lastiger schoonhouden. Juist op die plekken kunnen de bacterien na verloop van tijd hun gang gaan. Zodra je aanslag ziet in de fles, gooi je hem weg." Zijn die microben het enige waar je op moet letten of drijven er ook giftige stoffen in je water? Het Voedingscentrum legt uit dat in het plastic ook weekmaker BPA verwerkt zit. Maar dat deze onder normale omstandigheden niet vrij komen. Wel wordt aangeraden je fles niet onder hoge temperaturen te bewaren. Maar ook daar maakt Beumer zich niet al te druk om: "Warm water vindt niemand lekker, dus we houden de fles koel door hem uit de zon of in onze tas te houden. En anders spoel je de fles bij de eerste kraan weer even om."

Miniatuurvoorbeeld

Stijlvol en aluminium
Bij speciaalzaken heb je de keuze uit allerlei mooie aluminium flessen. Het strakke design van zo'n fles heeft als voordeel dat ze goed schoon te houden zijn. Beumer: "Hoe gladder hoe beter." Maar buiten het mooie en praktische uiterlijk steekt het aluminium niet enorm boven de plastic varianten uit. "Ik zou zelf niet per se voor zo'n fles kiezen. Ze zijn leuk als cadeautje." Chique, maar verder geen bijzondere meerwaarde dus. Alhoewel, deze kunnen makkelijk in de vaatwasser. Dat scheelt weer klooien.

Miniatuurvoorbeeld

De bidon
Slecht nieuws voor wielrenners: van alle soorten flessen is er slechts één fles die Beumer mensen afraadt en dat is de bidon. "Die uittrekdoppen zijn lastig schoon te maken. Er zijn kieren en plekjes waar je niet bij komt." De dop zelf gaat nog wel, maar die duw je daarna weer terug de viezigheid in. "Bij het onderzoeken van die flessen vonden we grijzige, slijmerige substantie." Dat klinkt allesbehalve smakelijk.

Miniatuurvoorbeeld

De Dopper
Dit populaire Nederlandse ontwerp bestaat uit drie losschroefbare delen: de fles met grote opening, een tussenstuk met kleinere opening (drinkt makkelijker) en een dop met verbrede bovenkant. De laatste twee delen kunnen omgekeerd ook gebruikt word als beker, maar dat hebben wij eerlijk gezegd nog nooit iemand zien doen. Naast de praktische opties en vrolijke kleurtjes is de Dopper ook goed schoon te houden. De fles kan tot 65 graden mee in de vaatwasser.

Miniatuurvoorbeeld

Een glazen fashion statement
Diverse merken, waaronder het Amerikaanse bkr, hebben van water drinken een hippe bezigheid gemaakt. De fles is van glas met een siliconen omhulsel, dat zorgt voor een stevige grip, maar natuurlijk ook dat die fles niet in mum van tijd in scherven ligt. Het voordeel van glas is dat het uitstekend te reinigen is. Het nadeel is dat je er veertig euro voor neertelt en dat glas meer weegt. Het idee is dat drinken uit zo'n fles je een luxe gevoel geeft, maar water blijft water. Het belangrijkste is dat je je fles - van welk materiaal dan ook - regelmatig trakteert op een sopje.

Door Kita van Slooten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore