Magazine

Mama op date

31 mei 2018 16:12 Aangepast: 25 juli 2019 09:49

Als je na bijna 20 jaar, met twee schatten van kinderen in je kielzog, ineens weer single bent, dan is opnieuw daten wel even wennen. Want, hoe pak je dat aan? Wat wil je (en wat vooral niet) en wat is de mores tegenwoordig? Redacteur Hanneke Mijnster (37) doet een verwoede poging.  

Na een lange verkering, groeiend in het moederschap en ook nog lekker een beetje zzp’en is single mijn nieuwe status. En dat betekent een zee aan mogelijkheden en een oceaan aan twijfels. Want ja: ik sta niet meer elk weekend in de kroeg, mijn lijf heeft op alle fronten zichtbaar met me meegeleefd en de meeste mannen van mijn leeftijd (of liever iets daarboven) zijn bezet. Dus met oeverloos rondjeslopen en flirten in de kroeg zoals in mijn tienerjaren kom ik er niet.

Ik ben een profiel
Hoe dan wel? Online daten? Tinder? Speeddates? De laagste drempel is Tinder en dus gooi ik een paar kiekjes en een semi-grappig tekstje in de app en voilà, ik heb een profiel. Let the matches begin! Met een soort waaiende cirkels geeft Tinder aan dat ‘ie alle mannen in de buurt van mijn huis bij elkaar vist. Best spannend nog! En dan plopt het ene gezicht na het andere op mijn scherm. Ik kijk naar ogen en lees veel dezelfde grappen (1.85 m zonder hakken, hahaha). Maar ja. Waar kijk je naar? Zie je op een foto meteen of iemand je nieuwe vaste verkering kan worden? Een potentiële stiefvader is voor mijn jongens? Of kijk je gewoon met wie je gezellig een avondje kunt borrelen? Ik ben nog nooit zo spaarzaam geweest met iets als met mijn groene hartjes. Een halve dag later heb ik drie matches en blijk ik, net als de bakvis die ik vroeger was, keurig tegen de muur te wachten tot ik ten chat gevraagd word.

'Voor je het weet gaat het over allerlei technische randvoorwaarden als de scheiding en je kinderen' 

Ha! En ik maar denken dat ik zo’n zelfstandige vrouw was. Als het op flirten aankomt blijk ik toch een voorzichtig meisje. Gelukkig blijken de mannen mondiger en voor ik het weet blijk ik ‘een leuk profiel’, een ‘mooie match’ en een ‘leuke like.’ En dan begint het pas echt. Want voor je het weet, praat je over de technische randvoorwaarden. Je kinderen, je eigen scheiding en die van hem. Of over je werk en of je van kamperen houdt.  

1 x bellen
Waar is de spanning en sensatie? Misschien zoek ik ze te oud. Of ben ik zelf te oud en te praktisch. Kan hè. Of verwacht ik gewoon te veel. Uiteindelijk zijn er de afgelopen jaren wel wat dates voorbij gekomen, is er gescharreld ook, maar bleef er niemand plakken.

Die hele nieuwe contactmores is ook fascinerend. Bij mijn eerste verkering, we hebben het hier over half jaren ’90, belde ik altijd naar zijn huistelefoon. Ik vroeg of Johan thuis was en dan kletsten we even. En in het weekend spraken we een avondje af. Met de volgende werd het pas echt serieus. We hadden net allebei een mobieltje en stuurden soms een sms. Na een jaar woonden we samen en dus was er niet echt sprake van een telefooncultuur.

Nee, dan nu. Heb je een flirt, dan kan ‘ie je bellen, WhatsAppen, Tweeten, een berichtje sturen via Messenger, volgen op Instagram, als vriend uitnodigen op Facebook enzovoorts. Bij de eerste de beste vlinders zit ik volledig aan mijn telefoon geplakt. Op elk kanaal is je object of affection te volgen, als het een beetje meezit (of tegen?). Maar goed, als werkende single moeder heb je dus helemaal geen tijd voor zo’n digitale hartstocht.   

'Leuk, die schoolpleinmoeders die in de kroeg 'Goed bezig!' naar mij en mijn date roepen' 

Goede dates
Ga je ook echt daten, dan mag je van geluk spreken als je meteen de volgende dag al een drankje kunt gaan doen. Want je zult net zien dat het jouw kinderweek is als je gezellig appt. En de zijne de week erna. Maar goed, waar een wil is, is een weg. Dus met een beetje passen en meten drink je samen een wijntje aan het strand, maak je een mooie wandeling door de stad of bezoek je een museum. Dat zijn de goede dates, weet ik inmiddels. Je doet wat, je praat over van alles en er kan voorzichtig over en weer geflirt worden. En ga vooral naar een andere stad, want niets zo ongemakkelijk als op vrijdagavond een groepje jolige wij-zijn-lekker-weer-eens-uit-schoolpleinmoeders tegen te komen die ‘Goed bezig, Han!’ naar je roepen vanaf de overkant van de straat.

Hoe zelfstandig je ook bent, zodra je gaat daten, rol je terug in allerlei ouderwetse en ongeschreven regels. Denk je als moderne vrouw de rekening te betalen, dan trap je met volle vaart op de herentenen. Nee, dat doen zij toch echt. Net als dat ze je in je jas willen helpen en bloemen voor je meenemen. Lang leve de romantiek! En ook qua contact onderhouden is het spel van vraag en aanbod er eentje om serieus te nemen. Te vroeg roepen dat je het leuk vond, blijkt killing voor hun jachtbehoefte. Je moet veroverd worden. En dat betekent: op je handen zitten en wachten tot hij een nieuwe date voorstelt.

'In de ogen van mijn kinderen zit ik iedere avond braaf thuis op de bank'

Ondertussen vragen mijn kinderen zich af waarom ik toch zo vaak zit te ‘telefonen’. En laatst vroeg de jongste: “Op wie ben jij verliefd mama?” Toen voelde ik toch een kleine opluchting dat er op dat moment niemand noemenswaardig was. Ze zijn 7 en 9 en hoeven echt nog niets te weten over hun moeders liefdesleven. Dat is het grote voordeel van co-ouderschap: in hun ogen zit ik elke avond keurig netjes thuis. Die nieuwe liefde is iets voor ooit. 

Seks na je dertigste
En dan nog iets: seks. Vroegah deed je dat sowieso niet op de eerste date. Maar nu? Ook hierin is de mores een schimmige. Tinder staat erom bekend dat het een bedvulkanaal is, maar inmiddels kent iedereen wel iemand die er zijn vaste verkering heeft gevonden. Van sommige vriendinnen hoor ik verhalen over vuurwerk op dag een, en anderen wachten minstens tot date vier voordat er ook maar een behahaakje losgaat. Voor de zekerheid heb ik dus toch mijn verwassen hemaatjes maar ingeruild voor matching setjes en wordt de boel keurig gekapt voor elk afspraakje. Je weet maar nooit.

'Een dag van tevoren zegde hij af en liet vervolgens dagenlang niets meer horen' 

Komt toch die efficiëntie weer om de hoek kijken. Want: heb je eindelijk een date, dan wil je graag snel weten wat voor vlees je in de kuip hebt (en je hebt natuurlijk niet voor niets de hele ochtend gewaxt). En ook of hij nog wel enthousiast wordt van jou post-barings-lijf. De liefde wordt praktischer lijkt het, naarmate je leven gevorderd is. Laatst sprak ik erover met een vriendin en zij riep heel bewust: “Ik hoef geen man. Mijn leven draait om mijn kind en om mij, voor een relatie heb ik nu geen ruimte. Leuk als er af en toe iemand is die me aanhaalt en mee uit neemt, maar dat is het. Ik wil mijn leven nu niet delen.” Zo kan het dus ook dacht ik. Ik merk dat ik toch wel met de Hollywoodplaatjes in mijn hoofd zit.

Een keer leek dat happy end aardig dichtbij. De aantrekkingskracht was er, de seks goddank ook, de humor en de klik. Na een paar keer daten hing het moment van wederzijdse introductie in de lucht. We zouden gaan varen op een zondag en dan zou ik het voorstellen. Leek me wel romantisch ook, the talk in een bootje. Een dag van te voren stuurde ‘ie een appje dat onze date toch niet door kon gaan en vervolgens was het dagenlang doodstil. Een paar frustrerende dagen verder bleek dat hij een weekend in de cel had doorgebracht, vanwege een vechtpartij op straat. Ik was met stomheid geslagen. Een vader van drie, serieus in zijn werk en altijd goedlachs. Wat was ik blij dat ik hem nog niet voor een gezamenlijke lasagne had gevraagd.

Bijna twintig jaar later blijkt er dus van alles veranderd in het leven van een single. En toch ook weer niet. Want, je kunt wel opdoffen, wensenlijstjes maken, agenda’s trekken en proberen, maar uiteindelijk blijkt de romkom steeds nieuwe scenes te ontwikkelen en is het einde nog niet in zicht. Vooralsnog is er niemand door de strenge casting gekomen. En heeft niemand mijn twee hoofdrolspelers ontmoet. De liefde trekt haar eigen plan.

Door Hanneke Mijnster

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore