In samenwerking met uitgeverij Becht

Turkse pide met spinazie & aubergine

16 mei 2018 14:56 Aangepast: 17 mei 2018 16:34

Pide (spreek uit pi-dee) lijkt veel op pizza, maar dan zonder tomatensaus en met een kleurrijke Turkse flair. Deze is gemaakt met spinazie, aubergine en feta, maar je kunt zo creatief zijn als je wilt en alle ingrediënten gebruiken die je ook op een pizza zou doen.

Bereidingstijd 1 uur + 30 minuten rijzen | voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 7 g instantgist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 300 g sterke bloem, plus extra om te bestuiven
  • 2 tl zout
  • olijfolie
  • 2 middelgrote aubergines, in dunne plakken
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 tl gemalen komijn
  • 250 g babyspinazie
  • 150 g feta, verkruimeld
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el nigellazaad (te koop bij Albert Heijn)
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • klein handje munt

Bereiden

Doe de gist en de kristalsuiker met 2 eetlepels warm water in een kleine kom. Meng alles en zet het mengsel een paar minuten apart tot er belletjes aan het oppervlak verschijnen.

Doe de bloem, het zout en 2 eetlepels olijfolie in een grote kom. Voeg het bruisende gistmengsel toe en schenk er langzaam 170 ml warm water bij, terwijl je met de andere hand mengt. Voeg zo nodig nog wat water toe, maar kijk uit dat het deeg niet te nat wordt.

Stort het deeg zodra dit samenhangt op een bebloemd werkvlak en kneed het 6-7 minuten door, tot je een glad, soepel deeg hebt. Doe dit in een schone kom, dek deze losjes af met vershoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten op een warme plek rijzen.

Verwarm de grill voor op hoge temperatuur. Bestrijk de plakken aubergine met olijfolie. Leg ze op een bakplaat en gril ze in een paar minuten per kant goudbruin. Haal ze uit de oven en zet ze apart.

Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de ui in ongeveer 8 minuten zacht en goudbruin. Voeg de knoflook en de komijn toe. Bak alles 1 minuut en roer er dan de spinazie door tot deze is geslonken. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en haal de pan van het vuur.

Verwarm de oven op de hoogste stand. Verdeel het gerezen deeg in 4 stukken. Vorm elk stuk tot een ovaal. Bestrooi deze met bloem en rol hem dun uit. Leg de stukken op een paar vellen bakpapier en prik er op meerdere plekken in met een vork.
Verdeel het spinaziemengsel en de aubergines over het deeg, maar laat de rand vrij. Knijp de uiteinden van het deeg samen en rol de randen over de vulling, voor een bootvorm. Bestrooi de pide met de feta, het sesam- en het nigellazaad en besprenkel met olijfolie.

Strooi er zout en peper over en bak in 10 minuten in de oven goudbruin. Garneer de pide met munt en serveer ze.

Vlees- of visvariant:
Laat voor pide met vlees de aubergine achterwege en bak met de ui 200 g lamsgehakt mee; volg verder het recept. Laat voor een visversie de aubergine achterwege en meng 200 g gare garnalen door de gebakken ui en de spinazie voordat je het mengsel op het deeg schept.

De Flexitariër
Steeds meer mensen zijn flexitariër: ze eten minimaal een dag in de week geen vlees of vis. In De flexitariër vind je gebalanceerde en heerlijke vegetarische recepten. Alle recepten zijn steeds met smaakvolle tips van de auteur, waardoor je er gemakkelijk met vlees, kip of vis een twist aan geeft. Ideaal als je wilt minderen met vlees eten, verschillende eetvoorkeuren binnen je gezin hebt of meer rekening wilt houden met het milieu.
 

Miniatuurvoorbeeld

Titel: De Flexitariër
​Auteur: Jo Pratt
Prijs: € 19,99
ISBN: 9789023015741
Uitgever: Becht

 

 

 

 

 

 

 

 

`