Magazine

Lastige gasten: 'Als ik mijn bruiloft over mocht doen, nodigde ik niemand uit'

16 mei 2018 10:02 Aangepast: 17 mei 2018 16:32
Beeld © Getty

Zal de vader van Meghan Markle zaterdag nou wel of niet de koninklijke bruiloft van zijn dochter bijwonen? Zeker is dat juist je naasten het rondom je bruiloft je nog knap moeilijk kunnen maken. Ruziënde ceremoniemeesters, saboterende moeders en gulzige gasten - deze drie bruiden kregen er allemaal mee te maken.

Sarah (27) trouwde in maart van dit jaar met haar Tonio. Het moest een van de mooiste dagen van hun leven worden, maar al in de aanloop ernaartoe ging er van alles mis. “Mijn moeder was tegen het huwelijk”, vertelt Sarah. “Ze is vrij racistisch en mijn man heeft een kleurtje. Het eerste jaar van onze relatie ‘accepteerde’ ze het redelijk, maar toen hij me van de ene op de andere dag in de steek liet, kon ze haar opluchting nauwelijks verbergen. Ze deed er alles aan om te zorgen dat het uit bleef tussen ons, ze hielp verhalen over hem de wereld in om me ervan te overtuigen dat hij niet goed voor me was. Zo zou hij vreemdgaan en drugs gebruiken.”

Sarah volgde haar gevoel en gaf Tonio toch nog een tweede kans. Maar haar moeder wilde niets meer van hem weten. “Ze zei gelijk: die komt er hier nooit meer in.” Dat Tonio Sarah na anderhalf jaar ten huwelijk vroeg, veranderde niets aan haar houding. “Ze kondigde aan dat ze waarschijnlijk niet bij ons huwelijk zou zijn en zette ook mijn oudste zus tegen ons op. Die was zwanger en in maart uitgerekend. Volgens mijn moeder hadden we onze bruiloft precies dan gepland zodat zij niet kon komen. Mijn zus geloofde dat.”

'Mijn moeder en getuige saboteerden doelbewust alle voorbereidingen'

Sarah kon voor haar gevoel weinig anders dan zich neerleggen bij de beslissing van haar moeder. Ze vroeg haar twee beste vriendinnen als getuigen en begon met het plannen van haar bruiloft, in de hoop dat haar moeder en zus nog zouden bijdraaien als het eenmaal zo ver was. Eén van de twee vriendinnen, die ook was aangesteld als ceremoniemeester, was nogal close met de moeder van Sarah. Zij hield haar moeder van alle ins en outs op de hoogte, ontdekte Sarah. “Tot mijn verbazing wist mijn moeder precies hoe mijn jurk eruitzag en wat die had gekost, terwijl er maar drie mensen waren die dat wisten: mijn twee getuigen en ik. En er was er maar één die zo goed was met mijn moeder.” Toen ze haar vriendin daarop aansprak, werd die woest, volgens Sarah. “Ze blokkeerde ons gelijk overal.” Ook met de andere ceremoniemeester, een collega van Tonio, kregen ze ruzie. In allerijl werden daarop twee nieuwe ceremoniemeesters opgetrommeld, gezamenlijke vrienden van Sarah en Tonio.

Onverstuurde uitnodigingen
Maar vlak voor de bruiloft bleek er nog van alles niet geregeld te zijn. Volgens Sarah omdat haar vriendin, die onder één hoedje speelde met haar moeder, alle voorbereidingen doelbewust gesaboteerd had. “De kaarten werden veel te laat verstuurd, bij de jurken voor de bruidsmeisjes was ze steeds verhinderd of mankeerde er van alles aan. Achteraf hoorden we van een andere vriendin dat ze samen met mijn moeder had afgesproken om alles te vertragen in de hoop dat de bruiloft dan afgeblazen zou worden. Mijn moeder bleek allerlei gasten te hebben gebeld om ze over te halen niet naar de bruiloft te gaan.”

'Op de grote dag misten er drie ceremoniemeesters, mijn moeder en mijn oudste zus'

Daags voor de bruiloft liet tot overmaat van ramp een van de overgebleven ceremoniemeesters plots niets meer van zich horen. “Hij had per ongeluk kaarten voor dag- en avondgasten verwisseld, waardoor mensen een verkeerde uitnodiging hadden gekregen. De tante van mijn man was heel boos en teleurgesteld omdat ze – ten onrechte – alleen ’s avonds was uitgenodigd. Dus ik heb de ceremoniemeester daarop aangesproken en gezegd dat ik er ontzettend van baalde dat ik twee weken voor mijn bruiloft zelf nog alles moest controleren. Dat schoot bij hem in het verkeerde keelgat. Hij werd ontzettend boos, zei dat ik alleen maar aan het zeuren was en hem niet één keer had bedankt. Uiteindelijk kwam hij ook niet opdagen op het huwelijk.”

Drie ceremoniemeesters, de moeder van Sarah en haar oudste zus schitterden door afwezigheid op de grote dag. “Ik heb er in eerste instantie wel verdriet van gehad, maar ik wil verder met Tonio, ik hou van hem. Als mijn familie en vrienden dat niet kunnen accepteren, dan is het niet anders.”

Ondanks alles was het een topdag, zegt Sarah. “Mijn middelste zus is uiteindelijk mijn getuige geweest, zij was erbij van ’s ochtends vroeg tot het einde, dat maakte veel goed. Er waren gelukkig ook mensen die wel van mij en van hem houden.”

Saboterende stiefdochter
Ook bij de bruiloft van Samantha (49) hadden niet alle gasten het beste met haar voor. Toen ze in 2011 voor de tweede keer trouwde, stonden haar stiefkinderen daar niet om te springen. De jongste drie kwamen niet opdagen. De vierde, haar 22-jarige stiefdochter, bood tot Samantha’s verrassing aan om als ceremoniemeester op te treden. Maar met de kennis van nu zou ze willen dat ze daar nooit mee had ingestemd. “Al onze wensen werden overboord gegooid. Alles waarvan we expliciet hadden gezegd dat we het niet wilden, werd júist gedaan. Een sierboog, versiersels in huis, rozenblaadjes op ons bed: we hadden zo gezegd dat we daar geen behoefte aan hadden.” Als klap op de vuurpijl kregen ze een huwelijksreis aangeboden. “Een weekendje Parijs, met veel poeha gepresenteerd. Terwijl we allebei geen stadsmensen zijn en mijn vriendin ook nog duidelijk tegen mijn stiefdochter had gezegd dat ik het niet leuk zou vinden.”

'Het weekendje weg dat ze ons cadeau hadden gedaan, bleken we zelf te moeten betalen' 

Achteraf hoort ze van die vriendin dat de stiefdochter expres geen rekening hield met haar wensen. Samantha’s eigen kinderen, destijds 12 en 13 jaar oud, waren bovendien nergens bij betrokken. “Die hadden tegen mij niets gezegd, omdat ze mijn gelukkige dag niet wilden verpesten. Maar achteraf bleek dat de jongste had zitten huilen omdat hij zich buitengesloten voelde. Ze schaamden zich dat ze geen cadeau hadden. Dat deed me nog het meest pijn, dat zij zich zo buitengesloten hebben gevoeld.” Ook blijkt dat vijf dierbaren nooit een trouwkaart hebben gehad en dus de hele bruiloft zijn misgelopen. “Daar kun je ook je vraagtekens bij zetten.”

Onhoudbare situatie
Na de bruiloft kregen Samantha en haar man de rekening gepresenteerd van hun ceremoniemeester. “Het weekendje dat ze en plein public cadeau had gegeven, bleken we zelf te moeten betalen. Net als allemaal overbodige dingen waar we nooit om hadden gevraagd. Zo had ze champagneglazen laten graveren, van onze laatste centen. Zelfs de printercartridge en het kopieerpapier bracht ze in rekening. En ze diende alles nog dubbel in ook! Dan barst je blije bubbel gelijk. Mijn man vond het ook heel erg, maar hij durfde nauwelijks tegen zijn kinderen in te gaan.”

Het huwelijk hield uiteindelijk maar drie jaar stand. “Je hoopt dat je twee gezinnen kan samenvoegen en een leuk, gezellig, groot gezin krijgt. Dat pakte voor ons helaas anders uit. De situatie was onhoudbaar.”

Ze verwijt het nu vooral zichzelf dat ze de regie uit handen heeft gegeven op haar eigen bruiloft. “Dat zou ik anderen willen meegeven: houd de touwtjes in handen, het is jouw dag. Mijn stiefdochter deed alsof ze het goed bedoelde en ik ben er met open ogen ingestonken. Naïef noemen ze dat hè?”

Buffet geplunderd
Ook de bruiloft van Mandy (32), vijf jaar geleden, was nou niet bepaald de mooiste dag van haar leven. “Als ik het over mocht doen, dan was het met mijn man, twee getuigen, en verder niemand”, zegt ze. “Trouwen doe je voor jezelf, een bruiloft geef je voor je gasten.”

'Mijn beste vriendin weigerde getuige te zijn' 

Maar juist die gasten dreigden het feest te vergallen. Het begon al met het feit dat de beste vriendin van Mandy geen getuige wilde zijn bij het huwelijk omdat ze vond dat Mandy veel te snel trouwde met haar Robert. Ze waren exact een jaar samen op het moment van de ceremonie. “Die vriendin vond het onverstandig, ze stond er niet achter. Sindsdien hebben we geen contact meer, na een vriendschap van 14 jaar. Een groet in de supermarkt kan er nog net vanaf.”

De grote dag zelf liep ook al niet op rolletjes. In plaats van haar vriendin had Mandy haar zus en haar zwager als getuigen gevraagd. Haar zwager zou ’s ochtends haar aanstaande ophalen en naar de ceremonie brengen, maar hij stond voor het verkeerde huis. “Hij is een schat van een man, maar soms ook een beetje chaotisch. Hij was vergeten dat we ons klaar zouden maken in het huis van mijn ouders, naast de locatie.” Stressvol voor het bruidspaar, en Mandy was al zo gespannen. Haar moeder, die haar make-up zou doen, was namelijk alleen maar met haar eigen uiterlijk bezig. “Enorm frustrerend. Het was uiteindelijk mijn oma die me nog een beetje hielp.”

Wat haar nog het meest teleurstelde, was dat de ceremonie niet op tijd begon. “We zouden exact om 11 uur trouwen, omdat dat precies de tijd was dat wij elkaar een jaar eerder hadden ontmoet.” Maar omdat haar schoonzus nog niet binnen was, hebben ze eerst nog 20 minuten gewacht. “De fotograaf moest weg en de muzikale begeleiding had ook nog een andere verplichting, dus uiteindelijk moesten we om 11.20 echt beginnen. Toen mijn schoonzus eindelijk binnenkwam, om 11.45, was het jawoord al gevallen.” Vanaf dat moment liep alles uit, waardoor ze een uur later dan gepland aankwamen bij hun eigen lunch en receptie. Daar wachtte hen opnieuw een onaangename verrassing: het buffet was al leeg geplunderd door de dertig bruidsgasten. “Alleen de bruidstaart, die bedoeld was om samen aan te snijden, stond er nog. Dat is het enige dat we die dag hebben gegeten, op het diner na.”

Dat diner vond plaats in de Efteling, met een select gezelschap. “Mijn zus, zwager, moeder en oma en de getuigen van mijn man gingen mee. Mijn vader weigerde om mee te gaan, die houdt niet van drukte.” Eigenlijk vond ze de hele dag een grote deceptie, zegt ze. “Pas in de avond, toen de zon onder was en ik samen met mijn man door het Sprookjesbos liep, voelde het goed.”

Door Roxanne Vis
Illustraties: Annet van den Ende

Op verzoek van de geïnterviewden zijn alle namen in dit artikel gefingeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore